Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obyvatelé v Královehradeckém kraji rychle stárnou. Jsou nejstarší v ČR

Výrazné zestárnutí obyvatel je jednou z hlavních změn v Královéhradeckém kraj za uplynulých 30 let. Průměrný věk obyvatel kraje je nyní nejvyšší v zemi, kraj má i největší podíl obyvatel starších 65 let. Zásadní proměnou prošla ekonomika regionu. Z kraje vyznačujícího se textilním a potravinářským průmyslem se stal region s výrazným zastoupením automobilového průmyslu.

Průměrný věk obyvatel kraje podle údajů ČSÚ vzrostl z 36,6 roku v roce 1989 na 43,1 na konci roku 2018. Lidí starších 65 let bylo loni 20,7 procenta. Zestárnutí populace je podle hejtmana Jiřího Štěpána (ČSSD) velkou změnou, která bude do budoucna klást vysoké nároky na potřebu sociálních služeb v kraji. "Věková struktura se projevuje i v tom, že podniky mají nedostatek pracovníků," uvedl hejtman.

Počet obyvatel kraje od roku 1989 mírně klesl z 556.881 na 551.021 na konci roku 2018. Jejich životní úroveň vyjádřená výší platů se v posledním desetiletí začala zvedat, ale i stále je pod celostátním průměrem.

Po pádu železné opony skončilo mnoho firem 

Po roce 1989 skončila v kraji řada tradičních firem. V Hradci Králové skončily ČKD či Tesla. Za socialismu silný textilní průmysl se otřásl v letech 2006 a 2007, kdy zkrachovaly Tepna Náchod, Tiba Dvůr Králové a Texlen Trutnov. Již v roce 1993 padla textilka Cottex Hronov.

Po roce 1989 postupně zavřely brány mlékárny v Hradci Králové, Josefově, Trutnově, Novém Bydžově a Jičíně, pivovar v Hradci Králové, masokombináty v Březhradě a Vamberku. V konkurzu skončily konzervárny Koli Holding. Ze sedmi cukrovarů zůstal jediný v Českém Meziříčí. Pád zaznamenala živočišná výroba, když stavy skotu se propadly na 39 procent a prasat na 18 procent stavu roku 1989.

Původní výroby nahradila především produkce spjatá s autoprůmyslem. Mimořádný rozvoj zaznamenal v posledním dvacetiletí závod Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku. Kvasinská továrna se současnou roční produkcí přes 300.000 aut a s 9000 pracovníky je největším podnikem v kraji. V kraji také investovali výrobci autodílů, například Continental, Ronal, Saar Gummi, Karsit, Adient, Simoldes Plasticos, Grupo Antolin, Magna. Většinou jde o továrny se zahraničními majiteli. Zvýšil se počet pracovníků ve službách.

Vznikly nové úspěšné podniky

Řada tradičních firem porevoluční změny ustála a pozice posílila. Celostátním lídrem v oboru se stala textilka Juta Dvůr Králové. Pod švédskými majiteli znásobil produkci rychnovský výrobce zámků FAB. V Trutnově se významně rozvinul elektrotechnický průmysl, kdy na tehdejší Závody průmyslové automatizace navázalo dnešních osm elektrotechnických firem, které zaměstnávají dohromady přes 4500 lidí.

Podnikatelé rozjeli i nové výroby. Už v roce 1990 založili manželé Grundovi v Mladých Bukách firmu na koupelnové předložky. První ušili doma na vypůjčeném šicím stroji. Firma pak postavila závod i přádelnu. V roce 1992 podnikatel Vladislav Židek začal ve Velkém Poříčí vyrábět pod značkou Zisof-Bobi jednorázové dětské pleny. Později úspěšný podnik prodal americké Kimberly Clark.

I díky nadprůměrným mzdám ve Škodě Auto se kraj začal výší platů v posledních letech posunovat směrem nahoru. Zatímco v roce 2007 byl kraj výší průměrných mezd mezi kraji na podprůměrném 11. místě, letos v prvním čtvrtletí zaujal se mzdou 29.740 korun sedmé místo. Celostátní průměr byl 32.466 korun.

Změny ve školství i zdravotnictví 

Výrazné změny nastaly od roku 1989 v kraji i v dalších oblastech. Ve školství byl velkou změnou vznik Univerzity Hradec Králové v roce 2000. "Změnila se také síť nemocnic, řada nemocnic v menších městech po roce 1989 zanikla," připomněl hejtman Štěpán. Za významné datum pro život regionu označil 1. leden 2000, kdy vznikl Královéhradecký kraj jako samosprávný celek.

Po roce 1989 regionem zahýbaly kauzy spojené s do té doby neznámými finančními podvody a machinacemi. Šlo například o případy, kdy lidé s vidinou vysokého zúročení dávali peníze různým subjektům. Hradecký krajský soud řešil třeba kauzy VK Invest, Progres Invest či KTP Quantum.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, historie, 1989, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Česko, průmysl, Jiří Štěpán, Český statistický úřad, Hradec Králové, ČSSD, ŠKODA AUTO a.s., Trutnov, Tesla Motors

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé v Královehradeckém kraji rychle stárnou. Jsou nejstarší v ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.