Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sucho drtí Královehradecký kraj. Zákaz odběru povrchové vody vyhlašuje čím dál více obcí

V Královéhradeckém kraji za poslední měsíc i přes občasné lokální deště přibylo obcí, kde byl vyhlášen zákaz odběru povrchové vody z řek a potoků. Jen na Rychnovsku je jich přes deset. Podle Povodí Labe v porovnáním s dlouhodobým průměrem průtoků pro měsíc červenec dosahují průtoky úrovně 15 až 30 procent dlouhodobého normálu, místy i méně.

„Nižší průtoky, méně než deset procent dlouhodobého normálu, jsou zaznamenány v povodí Cidliny a Mrliny," uvedl v tiskové zprávě Pavel Jansa z Povodí Labe. Místy deštivé počasí z uplynulých dnů podle něj situaci výrazně nezlepšilo. „S porovnáním se stavem na začátku července opatření přibyla," řekl Jansa.

Na Rychnovsku nesmí odebírat povrchovou vodu už několik dní

Zákaz odběru povrchové vody platí již několik dní například v Rychnově nad Kněžnou a okolí, a to na tocích Bělá, Kněžná a jejich přítocích, tedy na Lukavickém, Javornickém a Jahodovském potoce. „Zákaz odběru vody se týká obcí Rychnov nad Kněžnou, Lukavice, Javornice, Skuhrov nad Bělou, Kvasiny, Solnice a Černíkovice. Do konce týdne se s rozšířením zákazu nepočítá," řekl  Vlastimil Křížek z oddělení životního prostředí rychnovské radnice.

Na hraně je řeka Zdobnice na Rychnovsku, tam by se zákaz týkal asi tří obcí. „Ve Zdobnici je hladina asi čtyři centimetry nad hranicí pro sucho, takže uvidíme. Je možné, že bude zákaz vyhlášen i na této řece," uvedl Křížek.

Opakování scénáře z minulých let

Sucho tuto část Rychnovska trápí dlouhodobě, zákaz odběru povrchové vody tam platil i loni a předloni. „Je to posunuté o týden o dva, ale poslední roky tato opatření vstupují v platnost poměrně pravidelně," řekl Křížek.

Zákaz odběru vody z řek a potoků platí také ve správním území města Dobruška na Rychnovsku na řece Dědině nebo ve správním území města Hořice na Jičínsku. V každém tomto území se zákaz týká několika obcí.

Počasí v Královéhradeckém kraji by i v příštích dnech mělo být podobné jako doposud, tedy většinou polojasno, ojediněle přeháňky, které by měly být častější v horských oblastech. Mohou se vyskytnout i bouřky. Nejvyšší denní teploty by neměly překročit třicítku, v 1000 metrech na horách by měly být do 20 stupňů Celsia.

Autoři | Foto ilustrační foto

Štítky sucho, povodí labe, rychnovsko, povrchová voda, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, potok, Povodí Labe (státní podnik), Pavel Jansa, Rychnov nad Kněžnou, Cidlina, Zdobnice, Bělá

Sucho drtí Královehradecký kraj. Zákaz odběru povrchové vody vyhlašuje čím dál více obcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.