Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

K divokým koním na Josefovských loukách přibudou pratuři

Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře budou od podzimu spásat také dva pratuři. Od působení dvou jalovic si ochranáři slibují vytváření vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky. Od loňského ledna Josefovské louky spásá stádo divokých koní.

„Koně se na Josefovských loukách osvědčili. Letos tu díky nim poprvé vyvedli mláďata například kriticky ohrožení vodouši rudonozí. Nyní bychom chtěli přivézt další velké kopytníky, kteří na naše území historicky patří, a to jsou pratuři," uvedl správce ptačího parku Břeněk Michálek.

Pratury, stejně jako loni divoké koně, přiveze z rezervace u Milovic organizace Česká krajina. „Úkolem dvou jalovic bude okusem potlačovat dřeviny, které jsou v některých částech parku nežádoucí, například rozrůstající se vrby a hlohy. Pratuři jsou navíc schopni vypást rychle se rozšiřující kopřivy, což divocí koně zaměření na trávy nesvedou," uvedl Michálek.

Lákadlo pro lidi

Ochranáři si od rozšíření počtu neobvyklých zvířat slibují také větší zájem o přírodovědecky cennou lokalitu. „Pratuři budou dalším lákadlem pro návštěvníky a školní exkurze, kterých každým rokem přibývá. Letos ptačí park navštívilo 700 žáků a studentů, což je o 200 více než za celý loňský rok," dodal Michálek.

ČSO v ptačím parku Josefovské louky pro návštěvníky letos otevřela novou trasu v takzvané Josefovské džungli. Jde o asi kilometr dlouhé území divočiny. Díky otevření džungle mohou návštěvníci nově obejít park okružní trasou bez vracení se stejnou cestou. Okružní stezka v ptačím parku vede kolem celého parku až k soutoku Staré Metuje s Novou Metují, kde v ohradě žijí divocí koně. Rozšíření stezky přes džungli vytvořili dobrovolníci motorovými pilami a křovinořezy.

Ptačí park Josefovské louky

Ptačí park Josefovské louky o rozloze asi 80 hektarů vzniká od roku 2006. Jeho hlavním cílem je umožnit návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupnit území veřejnosti. Jeho páteří je 100 let starý závlahový systém, který ČSO opravila, a který nyní umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách.

Autoři | Foto ČSO/Ludmila Korešová

Štítky rezervace, pratuři, Josefovské louky, louka, džungle, Jaroměř, podzim, Milovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K divokým koním na Josefovských loukách přibudou pratuři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.