Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecká radnice zvažuje nákup elektromobilů, dva bude testovat

Radnice stotisícového Hradce Králové zvažuje nákup elektromobilů pro úředníky. Zatím si město na půl roku dva elektromobily pronajme a bude je testovat. Nyní má magistrát 18 vozidel průměrného stáří 12 let a bude připravovat plán jejich obměny. Dosud město pouze měnilo jednotlivé vozy, za poslední čtyři roky pořídilo tři auta.

Nákup aut na elektřinu a jiné alternativní pohony obcím a městům dotuje stát. Na nákup osobního elektromobilu může obec získat od Státního fondu životního prostředí ČR dotaci až 250 tisíc korun.

„Půl roku pronájmu by měla být dostatečná doba k posouzení, jak efektivní dané elektromobily jsou," uvedla tajemnice hradeckého magistrátu Markéta Bartušová. Za pronájem dvou elektroaut nižší střední třídy město zaplatí společnosti innogy 60 tisíc korun bez DPH. Od září bude jedno auto k dispozici úředníkům celého magistrátu, druhé dostane živnostenský úřad, jehož pracovníci vyrážejí do terénu nejčastěji.

Zkušenosti s vozy na elektřinu již má Dopravní podnik města Hradec Králové. Loni podnik pro potřeby MHD nakoupil 20 elektrobusů za čtvrt miliardy korun. Celkem nyní po Hradci Králové jezdí 23 elektrobusů. Cestující na elektrobusech podle dopravního podniku oceňují bezhlučný provoz a u loni koupených vozů klimatizaci.

Auta na elektřinu pořizují i jiná města. Například Ostrava hodlá ve druhé polovině roku rozšířit vozový park o 14 elektromobilů a tři vozy na CNG. Pět bude pro městskou policii, zbytek pro devět městských obvodů. Tři elektromobily letos pořídila Olomouc pro městskou policii.

Zdeněk Rychtera dr

Autoři

Štítky elektromobil, hradec, radnice, magistrát, Hradec Králové, elektřina, Státní fond životního prostředí, Živnostenský úřad, Dopravní podnik města Hradce Králové, a.s., Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká radnice zvažuje nákup elektromobilů, dva bude testovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.