Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Dvůr Králové má na kruhovém objezdu nosorožce Sudána

Středový ostrůvek kruhového objezdu ve Dvoře Králové nad Labem od úterý zdobí socha nosorožce Sudána, který byl posledním samcem téměř vyhynulého druhu nosorožců severních bílých. Město sochu pořídilo na loni vybudovaný kruhový objezd u oční školy, který je na silnici z centra města směrem na Trutnov.

Socha nosorožce v životní velikosti je z pískovce a kovu. Vysoká je téměř 180 centimetrů a váží skoro pět tun. Přední a zadní část nosorožce je z pískovce, trup tvoří masivní různě propletená železná žebra. Plastiku vytvořili královédvorští umělci, kameník Jan Brož a umělecký kovář Pavel Vágner. Pracovali na ní přes čtvrt roku, kamenické práce Brož dělal přímo v lomu v nedalekém Dubenci. Radnice za dílo zaplatila 384 tisíc korun.

Hlava směřuje k zahradě

Hlava Sudána směřuje do Sladkovského ulice, tedy směrem k zoologické zahradě a ke dvorskému muzeu. „Do sochy byl ukryt tubus, ve kterém jsou kromě vzkazu pro budoucí generace uloženy také dobové noviny a další drobnosti," řekla mluvčí radnice Miroslava Kameníková.

Sudána do Dvora Králové přivezl v roce 1976 tehdejší ředitel zoologické zahrady Josef Vágner. V roce 2009 byl Sudán spolu s dalšími třemi severními bílými nosorožci převezen do rezervace Ol Peleta v Keni. Loni v březnu Sudán v Keni stářím uhynul. V Keni dál žije Sudánova dcera Najin a její dcera Fatu. Jsou posledními nosorožci svého druhu, ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý.

S umístěním uměleckého díla na křižovatce město počítalo již při zahájení rekonstrukce křižovatky a přilehlé silnice. O tom, že na křižovatce bude stát motiv zvířete zoo, rozhodli lidé v anketě. Na druhém místě v anketě skončil znak města.



I na dvou dříve postavených kruhových objezdech ve Dvoře Králové jsou díla připomínající zoo. Na jednom je sousoší dřevěných surikat, na druhém je dřevěná kompozice dvou supů, zoborožce a lva.

Středové ostrůvky kruhových objezdů vylepšují různými plastikami i jiná města. Například v Trutnově na kruhovém objezdu u obchodní zóny Krkonošská stojí bronzová socha Rýbrcoula. V Náchodě mají na kruhovém objezdu u Čedoku model náchodského zámku, na objezdu u Kauflandu znaky města a lázeňství. V Jičíně středy kruhových objezdů připomínají Prachovské skály či tradici strojíren Agrostroj.

Autoři | Foto Město Dvůr Králové

Štítky Dvůr Králové, kruháč, nosorožec, kruhový objezd, Dvůr Králové nad Labem, socha, Trutnov, Jan Brož, Keňa, Josef Vágner, Kaufland, Čedok, Dubenec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové má na kruhovém objezdu nosorožce Sudána  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.