Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zoo Dvůr Králové poslala do Austrálie čtyři psy hyenové

Zoo Dvůr Králové nad Labem dnes poslala do Austrálie čtyři samce ohrožených psů hyenových. Jejich novým domovem bude připravovaná expozice v Taronga zoo v Sydney. Rok a půl stará zvířata urazí do Austrálie cestu dlouhou 16.700 kilometrů. Bude to tedy vůbec nejdelší transport zvířat do jiné zoo v historii dvorské zahrady.

Na pražské letiště čtveřice psů v přepravních bednách vyrazila ze Dvora Králové dnes ráno. Let bude trvat 29 hodin s mezipřistáním v katarském Dauhá. „Na letišti v Kataru stráví před dalším letem téměř celou noc," uvedla zooložka Gabriela Linhart z dvorské zoo. Psi před cestou nedostali sedativa ani nebyli uspáni. Krmení cestou dostávat nebudou, pouze pití. „Než vyrazili, dostali ještě v zahradě poslední dávku masa, další je čeká až v Austrálii," uvedla zooložka.

 

Světová špička v chovů psů hyenových

Zoo Dvůr Králové patří v chovu psů hyenových mezi světovou špičku. „Od 70. let minulého století se u nás do dospělosti podařilo odchovat více než 150 mláďat. Navíc jsme v Česku a na Slovensku jedinou zahradou, kde můžou lidé psy hyenové vidět," řekla Linhart.

24 mláďat za tři roky

Nynější smečka psů hyenových v dvorské zoo vznikla v roce 2016 spojením samice Fiony dovezené z Itálie a dvou bratrů dopravených ze zoo ve Francii. „Zvířata si mimořádně sedla, což potvrzují i každoroční početné vrhy štěňat. Během tří let se smečka rozrostla dohromady o 24 mláďat," uvedla Linhart. Díky pravidelným odchovům musí dvorský safari park hledat pro tyto kriticky ohrožené africké šelmy nová působiště.

Druhu hrozí vyhubení

Psi hyenoví patří mezi africké šelmy ohrožené vyhubením. Jsou považováni za jedny z nejohroženějších savců planety. Počet volně žijících jedinců je odhadován na 6600 kusů. Největší hrozbou pro ně je nákaza psinkou, kterou roznášejí toulaví domácí psi, dále nelegální lov a také zmenšování jejich loveckých teritorií.

Autoři | Foto Safaripark.cz

Štítky pes hyenový, ZOO Dvůr Králové, transport, Austrálie, pes, zahrada, Sydney, Katar, Dauhá, Dvůr Králové nad Labem

Zoo Dvůr Králové poslala do Austrálie čtyři psy hyenové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.