Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ředitelem Horské služby ČR je Patrik Jakl, vystřídal Hadáčka

Ředitelem Horské služby ČR se stal šestatřicetiletý Patrik Jakl. O jeho jmenování rozhodla správní rada Horské služby ČR. Jakl chce zlepšit materiální zázemí horské služby. Novinářům to sdělila mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Veronika Vároši. Ministerstvo je zřizovatelem horské služby. Jakl ve funkci vystřídal Františka Hadáčka, který dal k 30. červnu výpověď.

Jakl má podle ministerstva bohaté zkušenosti s řízením společností působících v cestovního ruchu a při konkurzu prokázal znalost horského prostředí. Je také dlouholetým členem Českého spolku horských průvodců, pracoval v soukromém i neziskovém sektoru.

"Věřím, že pan Jakl uspěje, pokud bude otevřeně komunikovat uvnitř organizace i se zakladatelem. V organizaci má vedle sebe zkušeného ústředního náčelníka Pavla Antla, který je profesionálem s bohatými záchranářskými zkušenostmi," uvedla ministryně pro místní rozvoj a předsedkyně správní rady Horské služby ČR Klára Dostálová (ANO).

Jakl uvedl, že se chce zaměřit na efektivní řízení, ekonomickou stabilizaci horské služby, na spolupráci s ostatními složkami integrovaného záchranného systému a na přípravu nové legislativy. "Mým cílem je záchranářům zajistit odpovídající materiální zázemí pro výkon jejich nelehké práce," uvedl.

Podle údajů v obchodním rejstříku je Jakl vlastníkem a jednatelem cestovní kanceláře CK HORY CZ z Jesenného na Semilsku, která se zaměřuje na horské zájezdy. Je také jednatelem a vlastníkem společnosti Go2fly a jednatelem a spoluvlastníkem společnosti Cho oyu. V Českém spolku horských původců podle dat obchodního rejstříku zastává funkci pokladníka a člena rozhodčí komise.

K Jaklovu podnikání mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman řekl, že dneškem Jakl řízení cestovní kanceláře předal svému kolegovi. Společnosti Go2fly a Cho oyu podle něj téměř žádnou činnost nevykonávají. Dodal, že žádná z Jaklových firem nepobírá evropské či státní dotace a ani se státem neobchoduje.

Ředitel Horské služby ČR je jejím statutárním orgánem a nejvyšším představitelem. Má především na starosti její finance a administrativní chod. Ústřední náčelník odpovídá za hlavní činnost horské služby, což je záchranářství a prevence. Antl je ústředním náčelníkem od srpna 2018.

U Horské služby ČR, jejímž zřizovatelem je stát, je zaměstnáno asi 100 lidí, dalších 360 záchranářů je dobrovolných. Horská služba působí v sedmi českých pohořích. Předloni Horská služba ČR hospodařila s příjmy 170 milionů korun, z nichž provozní dotace od státu činila 141 milionů korun.

Horská služby ČR zejména organizuje a dělá záchranné a pátrací akce na horách, poskytuje první pomoc a zajišťuje transport zraněných. Také informuje veřejnost o povětrnostních a sněhových podmínkách na horách, hlídkuje na hřebenech, sjezdových tratích. Spolupracuje s ostatními záchrannými organizacemi v ČR i v zahraničí.

Autoři | Foto Horská služba

Štítky ČR, zdraví, rekreace, turistika, správa, personální, Horská služba ČR, Horská služba České republiky, horská služba, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Pavel Antl, Český spolek horských průvodců, Česko, Klára Dostálová, ANO 2011, Čo Oju

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelem Horské služby ČR je Patrik Jakl, vystřídal Hadáčka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.