Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Poslední červnový týden přinese vedra, ve středu má být 36 stupňů

Poslední červnový týden přinese nadprůměrné teploty. Spíš tepleji než obvykle bude i v prvních třech týdnech prázdnin. Množství srážek v přeháňkách a bouřkách se bude mezi různými místy značně lišit, jejich úhrn by měl být blízko dlouhodobému průměru.

Velmi teplé počasí, které v Česku panuje od začátku června, bude pokračovat i v posledním červnovém týdnu, kdy se opět očekávají výrazně nadprůměrné teploty, uvedli meteorologové. Vrcholem má být středa, kdy teploty vystoupají až ke 36 stupňům.

„První tři týdny července by měly přinést v průměru o něco nižší teploty, které i tak budou ve srovnání s dlouhodobým průměrem průměrné až slabě nadprůměrné a lze je označovat jako letní," doplnili.

Srážky hlavně z bouřek

Srážky se budou podle ČHMÚ často vyskytovat v přeháňkách a bouřkách. „Takže lze očekávat velké místní rozdíly," píše se ve výhledu.

Průměrný úhrn srážek pro období následujících čtyř týdnů je 81 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 spadlo zatím nejvíc srážek v roce 1997, kdy meteorologové naměřili 204 milimetrů. Nejméně napršelo před čtyřmi lety s úhrnem 25 litrů na metr čtvereční.


Období od 24. června do 21. července jako celek bude podle meteorologů teplotně nadprůměrné. Dlouhodobá průměrná teplota pro toto období je 18 stupňů Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1978, kdy průměr činil 13,9 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 21,4 stupně meteorologové zaznamenali v roce 2010.

Úspěšnost asi 75 procent

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Autoři | Foto Koupaliště Flošna

Štítky počasí, tropy, předpověď, vedro, bouřka, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Poslední červnový týden přinese vedra, ve středu má být 36 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.