Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Soud zamítl žalobu ABD na Hradec kvůli zimnímu stadionu. Rozsudek je nepravomocný

Už sedm let trvá kauza zimního stadionu v Hradci Králové. Firma ABD zažalovala město Hradec Králové o zaplacení 248 milionů korun. Soud nyní žalobu zamítl.

Okresní soud v Hradci Králové dnes nepravomocně zamítl žalobu společnosti ABD Invest na město Hradec Králové v kauze přestavby zimního stadionu, řekl mluvčí radnice Petr Vinklář. ABD Invest město zažalovala o zaplacení 248 milionů korun. Spor trvá sedm let.

V dubnu ABD Invest přišla s návrhem smíru, aby jí město zaplatilo 40 milionů korun plus dva miliony korun na úhradu nákladů řízení. Zastupitelé města v květnu smír odmítli a vyslovili se pro to, aby ve sporu rozhodl soud.

„Samozřejmě toto rozhodnutí soudu vítáme. I když rozsudek ještě není pravomocný a jeho odůvodnění detailně neznáme, jde o potvrzení, že město je v právu a návrh koalice nepřistoupit na smír podmíněný finančním odstupným byl správný,“ uvedl primátor Alexandr Hrabálek.

Město věří, že jeho pozice ve sporu s ABD Invest je silnější i proto, že loni za 20 milionů korun koupilo více než stomilionovou pohledávku banky UniCreditBank Czech Republic za ABD Invest.

Hradec Králové kontrakt s ABD Invest uzavřel v roce 2006 a měl trvat do roku 2022. Projekt počítal s tím, že firma jako nájemce promění stadion v moderní arénu bez toho, že by město muselo naráz investovat stamiliony korun. Rekonstrukci mělo město splácet ročně 25 miliony korun a dále mělo ročně platit 12 milionů na provoz. Celkem měla firma dostat 610 milionů. Na rekonstrukci si ABD Invest vzala u UniCreditBank úvěr.

Na jaře 2011 radnice začala tvrdit, že kontrakt je pro město nevýhodný. V roce 2012 město oznámilo, že při vzniku smlouvy byl obejit zákon o veřejných zakázkách, a smlouva je tedy neplatná. Město firmě kontrakt vypovědělo. Soudy smlouvu označily za neplatnou a Hradec Králové poté stadion v prosinci 2013 od firmy převzal. Následný spor mezi firmou ABD a Hradcem Králové o zaplacená a provedená plnění při rekonstrukci se přesunul k soudu.

V kauze pronájmu a rekonstrukce stadionu čelil trestnímu stíhání pro pokus o porušení povinnosti při správě cizího majetku bývalý náměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Podle spisu mohla městu vzniknout škoda 26 milionů korun. Malíř obžalobu od začátku odmítal a v roce 2015 jej hradecký krajský soud pravomocně obžaloby zprostil.

Na stadionu hraje zápasy a má zázemí extraligový klub Mountfield HK, v němž po polovině akcií mají město Hradec Králové a firma Mountfield. Chodu klubu se spor města s firmou ABD Invest nijak nedotýká.

Autoři | Foto kultura.cz

Štítky Hradec Králové, zimní stadion, žaloba, rekonstrukce, Alexandr Hrabálek, Mountfield Hradec Králové, Mountfield, Česko

Soud zamítl žalobu ABD na Hradec kvůli zimnímu stadionu. Rozsudek je nepravomocný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.