Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pět nosorožců se v neděli vydá do Rwandy. Podpoří tamní populaci

Do Rwandy se z Česka vydá celkem pět nosorožců, kteří tak podpoří tamní nosorožčí rodinu. Dříve zde nosorožci normálně žili, během občanské války ale byli poslední jedinci vyhubeni.

Pět vzácných nosorožců černých dvourohých by mělo v neděli odjet ze ZOO Dvůr Králové nad Labem do středoafrické Rwandy. Půjde o dosud největší převoz nosorožců z Evropy do Afriky. Ve Rwandě mají zvířata podpořit tamní v minulosti vyhubenou populaci nosorožců. Detaily k transportu zoo sdělí ve čtvrtek na tiskové konferenci, sdělila mluvčí zoo Andrea Jiroušová. Dvorská zoo patří k největším a nejúspěšnějším chovatelům nosorožců na světě.

Tři nosorožci pro Rwandu budou z chovu dvorské zoo, další dva budou ze zoo Flamingo Land ve Velké Británii a z dánské zoo Ree Park Safarie. Nosorožci z ciziny se na letecký transport připravují ve Dvoře Králové od loňska. Ve Rwandě budou umístěni v národním parku Akagera.

Všichni nosorožci vybraní k přesunu do Afriky jsou takzvaného východního poddruhu, jehož ve volné přírodě žije odhadem posledních asi 900 jedinců. Ve Rwandě byli nosorožci v souvislosti s občanskou válkou v polovině 90. let minulého století zcela vyhubeni. Předloni byla do Rwandy přemístěna skupina 18 nosorožců dvourohých východního poddruhu z jižní Afriky.

Zvířata pro Afriku zoologové vybírali ze všech zhruba 90 nosorožců dvourohých, kteří v Evropě ve 22 zoologických zahradách žijí. Kritérii byla genová vybavenost zvířat a jejich věk. Rwanda zvířata dostane jako dar.

Přesunem nosorožců do Rwandy dvorská zoo navazuje na projekt návratu nosorožců do tanzanského národního parku Mkomazi. V roce 2009 zoo do Tanzanie poslala tři nosorožce a v roce 2016 jednoho. Samice Deborah z první tříčlenné skupiny v Tanzanii zatím porodila tři mláďata. Další dvě mláďata má v Africe dvorský samec Jamie se dvěma jinými samicemi.

Dvorská zoo chová nosorožce dvourohé východního poddruhu jako jediná v Česku, nyní má stádo o 19 kusech. Nosorožci se do Afriky vracejí ze Dvora Králové po pěti generacích chovu v zajetí. Předci dnešních nosorožců se do dvorské zoo dostali z Afriky na přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy je z expedic přivezl tehdejší ředitel zoologické zahrady Josef Vágner.

Dvorská zoo poslala v roce 2009 do keňské rezervace Ol Pejeta i čtyři severní bílé nosorožce. Po úhynu samců Suniho a Sudána zbývají nyní v Keni dvě samice, kteří jsou posledními zvířaty svého druhu na světě. Druh se nyní vědci pokouší zachránit pomocí umělých technik reprodukce, protože zvířata v Ol Pejetě se přirozeně rozmnožit už nedokážou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nosorožec, Rwanda, zoo, Dvůr Králové nad Labem, Afrika, Česko, ZOO Dvůr Králové, Tanzanie, Evropa, rodina, Keňa, Josef Vágner

Pět nosorožců se v neděli vydá do Rwandy. Podpoří tamní populaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.