Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zálohování PET lahví? Podle studie se jejich sběr nezvýší, spíš naopak

Zálohovat PET lahve nebo ne? Touto otázkou se zabývalo ministerstvo životního prostředí. Podle studie Centra ekonomických a tržních analýz zálohový systém nezaručí zvýšení sběru PET lahví na devadesát procent, ohrozí třídění ostatních druhů odpadů a nemotivuje spotřebitele, aby nepohazovali odpad v přírodě. Česko má podle analýzy jeden z nejlépe fungujících systémů na třídění obalů a případné zálohy ho ohrozí. Ministerstvo životního prostředí se proto zatím nepřiklání k povinnému zavedení záloh na PET lahve.

„V navrženém systému jsou závažná pochybení, nedostatky ve stanovování předpokladů i kvantifikaci reálných dopadů, ignorování možných negativních dopadů na dotčené subjekty a mnoho dalších. Systém automaticky uvádí splnění cíle sběru PET lahví ve výši 90 procent,“ říká ředitel výzkumu CETA Aleš Rod.

Recyklace začíná vytříděním PET lahví podle barev kvůli získání jednobarevné suroviny. Lahve se rozdrtí na tzv. vločky, které jsou několikrát propírány a následně vysušeny. Drť se následně tepelně zpracovává a vzniká tzv. regranulát. Ten lze následně opět zpracovávat jako původní granulát, z kterého byly vyrobeny původní lahve. Z regranulátu lze vyrobit opět PET lahve nebo vlákna pro textiní i technické využití

Taková čísla by podle něho mohla být nereálná. „Ze 33 zemí světa se takové míry sběru dosahuje jen v šesti. Navíc v Německu po zavedení zálohování PET lahví došlo k poklesu celkového třídění plastů o 11 procent. Návrh systém třídění odpadů značně komplikuje, což by bez pochyby vedlo ke snížení ochoty lidí třídit,“ dodal.

Studie CETA upozorňuje, že navržený systém iniciativy Zalohujme.cz a jeho náklady počítají s povinností zpětného odběru PET lahví pouze v prodejnách nad 300 metrů čtverečných. Tím by se výrazně zredukoval počet sběrných míst pro PET lahve, protože dnes máme jednu z nejhustších sítí sběru tříděného odpadu v Evropě.

„Třídíme do více než 413 tisíc barevných kontejnerů a menších nádob umístěných přímo u domů. Systémem záloh tak, jak je navržen, by se ani nepředcházelo vzniku odpadu. Zálohované PET lahve se znovu nepoužijí, nebudou opakovaně plněny, ale semlety na vločky. Z nich se pak budou vyrábět různé výrobky z plastů. Vyčleněním PET lahví do zvláštního toku odpadů by také byla významně dotčena ekonomika dotřiďovacích linek a hlavně obcí, což by se mohlo promítnout i do zvýšení poplatku občanům za odpady nebo do snížení počtu třídících nádob v obcích,“ dodává náměstek pro řízení sekce politiky a mezinárodních vztahů ministerstva životního prostředí Vladislav Smrž.

Jste pro zálohování PET lahví?

Celkem hlasovalo8 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky CETA, PET lahve, výběr, sběr, odpad, ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česko, Německo, Evropa

Zálohování PET lahví? Podle studie se jejich sběr nezvýší, spíš naopak  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.