Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krkonošský národní park oslaví 55 let své existence

Ve čtvrtek 17. května uplyne 55 let od vyhlášení nejstaršího českého národního parku. Před pětapadesáti lety byla završena snaha generací odborníků a vědeckých institucí o vyhlášení Krkonoš národním parkem. Tento krok navazoval na vyhlášení Karkonoského Parku Narodowého na polské straně hor o čtyři roky dříve.

"Jedinečnost Krkonoš si uvědomovali naši předci dávno před vyhlášením národního parku. Hrabě Jan Nepomuk Harrach zřídil už počátkem 20. století v Labském dole první přírodní rezervaci. Tam, kde i dnes je nejpřísněji chráněná příroda, vzniklo už v 50. letech osm státních přírodních rezervací. A nakonec úsilí odborníků bylo korunováno vyhlášením Krkonošského národního parku," říká Robin Böhnisch, ředitel Správy KRNAP.

Půlkulaté výročí KRNAP oslaví řadou akcí pro odbornou i laickou veřejnost. V pátek 18. května proběhne ve vrchlabském KCEV Krtek přehlídka filmů s tematikou životního prostředí Ozvěny Ekofilmu. V zahradě za čtyřmi historickými domky na náměstí Míru pak odpolední program zahájí v 15 hodin koncert skupiny Jumping Drums, druhý koncert kapely Jam n' Bazar začne na tom samém místě v 19 hodin.

Zároveň bude celé odpoledne v této zahradě probíhat Muzejní noc, letos na téma archeologie. Proto bude v 16.30 zahájena výstava archeologických nálezů z polského partnerského Muzea Ceramiki v Boleslawci. V 17.30 bude o archeologickém bádání u kostela sv. Vavřince ve Vrchlabí přednášet archeolog Muzea Podkrkonoší v Trutnově Ondřej Tůma.

Zajímavostí je, že u příležitosti tohoto výročí bude vrchlabským pivovarem Hendrych vyroben pivní speciál H13 KRNAP ALE. V tomhle svrchně kvašeném světlém "ejlu" by měly být tóny lesa, borovice kleče a svěžího vánku z Krkonoš. K ochutnání bude čepován nejenom na pátečních oslavách, ale také v řadě restaurací v Krkonoších i mimo region.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, KRNAP, výročí, oslavy, Krkonošský národní park, národní park, Robin Böhnisch, Správa Krkonošského národního parku, Muzejní noc, Nepomuk, Labský důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krkonošský národní park oslaví 55 let své existence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.