Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Za vlkem strženou ovci náhrada ano, za daňky ne. Kraj volá po změně

Královehradecký kraj navrhuje novelu zákona tak, aby se vyplácely náhrady škod způsobené chráněnými živočichy nejen farmářům s ovcemi, ale také lidem, kteří chovají například jeleny nebo muflony v oborách.

Řeč je tu hlavně o vlcích. Ti se pomalu v posledních letech vrací na české území a úspěšně zde odchovávají i vlčata. Vlk patří mezi zvláště chráněné živočichy, a pokud dojde ke škodám způsobeným tímto tvorem, kraj vyplatí náhradu. Jenže to se týká třeba chovatelů ovcí. 

Na muflony, daňky a další podobnou možnou kořist se ale zákon nevztahuje. „Na zvířata jako jsou daňci nebo mufloni chovaní v zájmových chovech se nevztahují náhrady za způsobenou škodu. Současný zákon je zastaralý,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán. Vedení Královehradeckého kraje proto navrhuje Ministerstvu životního prostředí úpravu zákona z roku 2000 tak, aby se i majitelé farmové zvěře v oborách a podobných zvířat dočkali náhrady škod.

Za jedno s krajem je i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) doufá v novelu zákona. „Vedle samotné náhrady škody by podle AOPK měli mít chovatelé nárok i na proplacení dalších výdajů. Například veterinárního posudku nebo kafilerie,“ sdělila mluvčí kraje Sylvie Velčovská.

Zároveň se kraj obrací na chovatele. „Pro podporu změny zákona je důležité znát přehled škod způsobených zvláště chráněnými živočichy,“ komentoval radní Karel Klíma. Proto by se chovatelé, kteří v minulosti zaznamenali například útok vlků, měli by o události informovat Ministerstvo životního prostředí nebo Krajský úřad.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlci, daňci, mufloni, kraj, škoda, ovce, Královéhradecký kraj, živočichové, odškodnění, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Jiří Štěpán, Karel Klíma

Za vlkem strženou ovci náhrada ano, za daňky ne. Kraj volá po změně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.