Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lesní svět vrací děti i dospělé do přírody. Stezky mají letní premiéru

Ztracenou lesní cestu zvanou Kostelní znovu objevili a obnovili patrioti Horní Brusnice. Ta je nyní 5 km dlouhým úsekem na červené turistické trase vedoucí z Horní Brusnice na Zvičinu. Nacházejí se tu mimo jiné také dvě interaktivní stezky s naučnými prvky o přírodě. Otevřeny byly loni na podzim, ale na zimu pak byly panely kvůli prodloužení životnosti uklizeny. Nyní opět těší návštěvníky.

„Prvky s autorskými ilustracemi učí o přírodě s hravou interakcí a baví všechny generace,“ říká Miloš Tomek z edukačního projektu Lesní svět.

Obnovená Kostelní cesta byla komunitním dílem 

Za vznikem Kostelní cesty stojí více než rok mravenčí práce obyvatel Horní Brusnice. Původní cesta již neměla reálně znatelné kontury, a tak se pátralo ve vzpomínkách nejstarších obyvatel, v domácích i oficiálních archivech. Sesbíraný materiál i s fotografiemi měl nakonec více než 200 stran. V mapě Stabilního katastru z roku 1841 pak byla cesta objevena jako Kirchenweg – Kostelní cesta. Vedla totiž mezi dvěma kostely v Horní Brusnici a na Zvičině. „Předávali jsme si tu vzájemně nadšení a na projektu se nás podílely desítky,“ říká starosta Horní Brusnice Jiří Vojtíšek.




Místní vytvořili dobrovolnickou pracovní skupinu, upravovali terén, v místě původní kapličky vybudovali novou nebo také stavěli lávku. Všechny tyto práce byly financovány z prostředků veřejné sbírky. Další rozměr získala cesta vybudováním naučné stezky s atraktivními herními prvky o přírodě z dílen Lesního světa. Ty se nacházejí v blízkosti kapličky a byly financovány v rámci dotačního programu MAS Královédvorsko.  „Na neobyčejnou lesní stezku se vyplatí vyrazit s obyčejnou tužkou nebo pastelkou, papírem a mobilní aplikací Lesní svět,” říká Miloš Tomek.

Mezi umístěnými prvky jsou totiž i frotážové pulty, u kterých si malí umělci hravě zvládnou překreslit list vybraného stromu nebo ptáčka. „Výtvarnou techniku zvanou frotáž si pamatujeme z dětství snad všichni. Jen místo mince překryjeme papírem šablonu listu, stopy nebo houby a tužkou na plocho čáráním obrázek přeneseme,“ vysvětluje Tomek. Během cesty mohou děti nalovit do mobilu hlasy lesní zvěře přes QR kódy a nasbírat si je se zajímavými informacemi a nádhernými obrázky do své mobilní knihovničky. 

Další lesní stezka na červené trase je u Hotelu Pod Zvičinou

Červená trasa pak pokračuje půvabným Podkrkonoším až ke druhé lesní stezce, k bývalým lázním - Hotelu pod Zvičinou. Interaktivní prvky tu lemují pěšinu, která šplhá kolem kapličky Panny Marie až k Osmibokému pavilonku. Děti se tu naučí na dendrofonu rozlišovat zvuky několika našich dřevin, objeví, že strom je jako dům a kdo jsou jeho obyvatelé, tipují si, jak dlouho se v přírodě rozkládají odpadky nebo se věnují stopám zvěře. Radost z objevování jim po cestě umocní 2D makety zvěře skryté v lesním porostu i na stromech. „Mít rád les tak, abychom si ho vážili a přirozeně chránili, můžeme jen tehdy, když mu porozumíme,” říká Miloš Tomek.

Na závěr stezky si návštěvníci mohou pořídit u fotostěny veselý snímek do rodinného alba. Turisté se pak v areálu Pod Zvičinou mohou občerstvit, navštívit minifarmu nebo dětské hřiště.  Procházka po červené trase se dá dobře kombinovat i s vlakovou dopravou. Zhruba desetikilometrový úsek červené trasy se nachází mezi stanicemi Bílá Třemešná a Mostek.

Tisková zpráva | Foto Lesní svět

Štítky lesní stezky, lesní svět, brusnice, kostelní cesta, příroda, Horní Brusnice, kaplička, Zvičina, strom, Hotel Pod Zvičinou, Stabilní katastr, Panna Marie, premiéra

Lesní svět vrací děti i dospělé do přírody. Stezky mají letní premiéru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.