Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Schody do nebe zmizí. Stako je přestaví na čtyřhvězdičkový hotel se stovkou pokojů

Hradecká stavební společnost Stako hodlá na přelomu července a srpna začít s přestavbou zchátralého objektu bývalé krajské odborové rady v lokalitě Aldis v Hradci Králové na čtyřhvězdičkový kongresový hotel. Hotel s více než 100 pokoji by společnost chtěla dostavět do konce roku 2021. Náklady projektu včetně koupě nemovitosti by měly činit asi 220 milionů Kč.

Zchátralý panelový objekt v 80. letech původně sloužil jako zařízení pro staveniště kongresového centra Aldis, odboráři jej ale následně nevyužili. Stako objekt v roce 2017 koupilo od společnosti Aldis, které patří stejnojmenné kongresové centrum. Stavbaři budovu, které Hradečané pro odskakující patra přezdívají Schody do nebe, kompletně přestaví. Z objektu zůstane jen část nosného skeletu.

Schody zmizí v létě

Stavba začne v létě bouracími pracemi. Objekt sice měl z minulosti stavební povolení na přestavbu na hotel, ale Stako projekt změnilo tak, aby hotel odpovídal současným standardům kongresových hotelů. „Na prováděcí dokumentaci ještě stále pracujeme," řekl jednatel firmy Stako Petr Kulda. Zpracovatelem projektové dokumentace je společnost Žárovka architekti.

Nový hotel Aldis by měl být inspirovaný prvorepublikovou architekturou. Bude mít šest nadzemních a jedno podzemní podlaží pro technickou infrastrukturu. V nadzemních podlažích budou kromě pokojů restaurace pro více než 100 hostů a kongresový sál pro 200 Lidí.

Firma Stako už v Hradci Králové v roce 2010 otevřela čtyřhvězdičkový hotel Tereziánský dvůr, který vybudovala ze zchátralých Nálepkových kasáren v centru města. Tereziánský dvůr má 80 pokojů se 147 lůžky. Jeho provozovatelem je společnost EuroAgentur Hotels & Travel, která by podle Kuldy měla provozovat i chystaný hotel Aldis. „Hotely Aldis a Tereziánský dvůr a kongresové centrum Aldis by měly tvořit funkční celek," uvedl.

Aldis se změní

V zóně Aldis za posledních téměř 20 let vyrostly objekty katastrálního úřadu a firem T-Mobile a Gist. Stavbu regionálního sídla pro více než 1000 zaměstnanců nyní v zóně buduje Československá obchodní banka. Město v lokalitě chystá stavbu lávky pro pěší a cyklisty přes Labe. V těsném sousedství Aldisu jsou plavecký bazén, akvapark a budova filharmonie. „Po dobudování lávky přes Labe a centrály ČSOB vznikne ze zóny Aldis po několika desítkách let konečně atraktivní městský prostor s širokým využitím," uvedl Kulda.

Největším hradeckým hotelem je s 350 lůžky hotel Černigov, který stojí naproti hlavnímu vlakovému nádraží. Patří realitní skupině CPI, která jej má v plánu zbořit a na jeho místě nákladem přes miliardu korun postavit komplex v čele se čtyřhvězdičkovým hotelem Clarion.

Autoři | Foto Stako

Štítky Stako, hotel, schody do nebe, kongresový hotel, Aldis, Hradec Králové, kongresové centrum, Kongresové centrum Aldis, dvůr, Československá obchodní banka, Labe, T-Mobile, Katastrální úřad, EuroAgentur Hotels & Travel a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schody do nebe zmizí. Stako je přestaví na čtyřhvězdičkový hotel se stovkou pokojů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.