Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nový Hrádek je krajskou Vesnicí roku. Za vítězství dostane milion

Vesnicí roku v Královéhradeckém kraji se letos stal městys Nový Hrádek na Náchodsku. Nový Hrádek, který má přes 800 obyvatel, soutěž už jednou vyhrál, a to v roce 2011. Do letošního ročníku klání o Vesnici roku se v kraji přihlásilo 12 obcí, loni se o ocenění utkalo 16 obcí.

Modrou stuhu za společenský život získalo Strážné na Trutnovsku. Bílou stuhu za činnost mládeže udělila porota obci Nepolisy na Hradecku. Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Rudník z Trutnovska. Porotci udělili také druhé a třetí místo soutěže Vesnice roku pro obce Žďár nad Metují na Náchodsku a Vilantice na Trutnovsku. Slavnostní předání všech ocenění bude 10. srpna v Novém Hrádku.

Milion za výhru

S oceněním je spojené finanční ohodnocení. Zlatá stuha spojená s titulem Vesnice roku přinese Novému Hrádku jeden milion korun a Královéhradecký kraj jí přispěje na pořádání slavnostního vyhlášení. Finanční odměnu získají i další oceněné obce. Nový Hrádek bude Královéhradecký kraj reprezentovat v celostátním finále, jehož výsledky budou vyhlášeny 14. září v Luhačovicích.

Letošních 12 přihlášených obcí je nejmenší počet za poslední roky. Rekordní počet 49 soutěžících byl v roce 2009. Od té doby zájem o soutěž mezi obcemi postupně klesá. Hranici 30 přihlášených soutěž naposledy přesáhla v roce 2016, v posledních třech letech se účast pohybovala mezi 12 až 16 obcemi, v roce 2015 to bylo 17 obcí.

Loni se Vesnicí roku Královéhradeckého kraje staly Stěžery na Hradecku. Soutěž se vyhlašuje každoročně od roku 1995. V krajském i navazujícím celostátním kole se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost a další parametry.

Autoři | Foto Nový Hrádek

Štítky Nový Hrádek, Vesnice roku, anketa, Královéhradecký kraj, soutěž, ocenění, okres Náchod, stuha, okres Trutnov, Rudník, Nepolisy, Strážné, Zlatá stuha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Hrádek je krajskou Vesnicí roku. Za vítězství dostane milion  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.