Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tréninková zahrada v centru Hradce pomáhá lidem zahradní terapií

Tréninková zahrada Centra pracovní rehabilitace (CPR) v královéhradeckých Malšovicích začala sloužit jako terapeutický prostor. „Letos zahradu osazujeme podruhé, tentokrát ovšem už s jasnými terapeutickými cíli - rozšiřujeme spektrum plodin, využíváme zahradu pro rehabilitační účely klientů partnerských sociálních služeb a chystáme adopci záhonů pro handicapované studenty,“ říká ředitel Centra pracovní rehabilitace Mgr. Michal Vejprava.

Zahradní terapie je ozdravná metoda, která využívá pobytu v přírodě v kombinaci s manuální prací k psychické i fyzické rehabilitaci. Terapie je určena handicapovaným lidem, kteří ještě nejsou schopni nebo připraveni na pracovní uplatnění v chráněné dílně. „Klienti budou mít zahradu na starosti od A do Z, od přípravy půdy, přes sázení, plevání, zalévání rostlin až po sklizeň. Mimo psychické a fyzické dopady má zahradničení skvělé socializační účinky. Při práci se potkají jak zdravotně, tak sociálně vyloučení lidé, kteří se mezi sebou učí stavět mosty,” vysvětluje Michal Vejprava. Terapie také pomáhá získávat pracovní návyky, trénuje jemnou motoriku i smysly a obecně zlepšuje kvalitu života.

Centrum pracovní rehabilitace poskytne zahradu k dispozici svému dceřinému podniku zapsanému ústavu HANDIC-UP!, který ji bude provozovat jako komunitní tréninkovou zahradu. Prostor zahrady je umístěn v ulici Františka Halase v Hradci Králové, kde by do budoucna mělo vyrůst i nové zázemí Centra pracovní rehabilitace. „Zahradu jsme loni na jaře poprvé z gruntu zkultivovali a připravili záhony na osázení. Sezóna nás nadchla. Z úspěšné sklizně bylo 5 beden mrkve, hromada rajčat a zavařili jsme na 200 sklenic okurek, které jsme rozdali jako dárky,“ říká s úsměvem ředitel Vejprava.

CPR se v únoru letošního roku zapojilo do projektu Do praxe bez bariér, který prostřednictvím exkurzí v podnicích ukazuje handicapovaným studentům speciálních škol jejich možnosti a příležitosti u potenciálních zaměstnavatelů na chráněném trhu. „Projekt Do praxe bez bariér vizi terapeutické zahrady jen oživil. Pohráváme si s myšlenkou adopcí jednotlivých záhonů pro studenty speciálních a praktických škol,“ pokračuje Michal Vejprava. Pozitivní zpětná vazba se ozývá také ze škol, které Centrum pracovní rehabilitace navštívily na exkurzi se svými studenty, kteří se už teď na zahradničení těší.

Letošní zahrada bude daleko bohatší, ředitel CPR druhy rostlin a plodin konzultoval se svými zaměstnanci a klienty. Následně předpěstovali a zasadili několik druhů rajčat a paprik, ještě na podzim zazimovali česnek. Zasadili také třeba hrášek, špenát, různé druhy salátů, jahody a mnoho dalšího. Vedle toho na zahradě najdete také bylinkový záhon, ovocné keře a stromy. V souladu s kritérii zahradní terapie jsou na zahradě vyvýšené záhony pro klienty s fyzickým omezením i odpočinková zákoutí. Dokonalost zahrady doladí jezírko, jehož vybudování je v dohledném plánu.

Tisková zpráva

Štítky zahrada, Hradec, trénink, terapie, Hradec Králové, záhon, Malšovice, František Halas

Tréninková zahrada v centru Hradce pomáhá lidem zahradní terapií  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.