Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Pochutnáte si na gothajském salámu? Každý druhý v nezávislém testu propadl

 
pondělí, 14. května 2018, 16:11

Gothajský salám má stále cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Prodává se u nás již od dob první republiky a v obchodech lze najít i takové, které se obalem hlásí k historickým recepturám. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu. Více než polovina propadla v nezávislém testu kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest odhalil přítomnost separátu, který se v gothajích nesmí používat.

Řada spotřebitelů považuje gothaj za uzeninu nízké kvality, zatímco jiní na něj nedají dopustit. Časopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a 10 výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 % směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát. Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

Analýza objevila významné prohřešky. „Sedm z 12 testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothajské salámy, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider. Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Kvalita masa použitého v gothajích je rozdílná. Mnohé o ní prozradil obsah čistých svalových bílkovin, ze kterého se pozná, kolik je v gothajích samotné svaloviny. Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost. „Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 % svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hana Hoffmannová.

Nevhodná konzistence 

Za kvalitou výrobku si stojí i samotný výrobce gothajského salámu Chodura. „Nicméně filosofie majitele společnosti, Ing. Chodury je jednoznačné zaměření se na kvalitu. Proto i u výrobků, které nejsou našim hlavním výrobním programem se snažíme našim zákazníkům předkládat kvalitní produkty s vysokým obsahem masa a to nejen v propagačních materiálech a PR prohlášeních, ale skutečně na talíři. Pevně věříme, že se toto budování značky Chodura v dlouhodobé perspektivě vyplatí a naši spokojení zákazníci to ocení. Máme v nejbližším období v plánu rozsáhlé rekonstrukce s cílem modernizace, zavádění inovativních výrobních postupů za účelem dalšího zlepšení nutričních hodnot naší produkce a zvýšení kapacity, takže i proto se nám tato filosofie jeví, jako krok správným směrem," shrnul výkonný ředitel společnosti Beskydské uzeniny Chodura Tomáš Hrouda.

Obtížnou disciplínou bylo pro většinu vzorků i senzorické hodnocení, nevedlo se jim například ve zkoušce konzistence. Nejhůře si vedl 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodné konzistenci si odnesly bez výjimky všechny vzorky. Nejčastěji hodnotitelé vytýkali mazlavost a přílišnou měkkost. Při hodnocení chuti odešlo osm výrobků se čtyřkou, mezi nejčastějšími výtkami byly štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.

Pamětníci s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. „Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978. Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 % směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 % masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 % masa uvedených na etiketě,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Navíc již na sklonku sedmdesátých let mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.

Kontrola jakosti v 60. a 70. letech byla z dnešního pohledu poněkud povrchní – sledoval se pouze obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanů a senzorická kvalita. Analýzy potvrzující použití předepsaného množství masa, přítomnost separátu a drůbežích bílkovin mezi uvedenými zkouškami chyběly. Není tedy nic nového, že si uzenáři při výrobě vypomáhají éčky, tedy přídatnými látkami, aby vylepšili chuť, vůni, barvu a konzistenci salámů. 

Napsal(a) Michael Daněk s využitím TZ | Foto Kostelecké uzeniny
 


 

Kam dál?

„Zbyl jsem sám.“ Posledního mrtvého politického vězně z kriminálů...

pondělí, 14. května 2018, 11:18

Nedávno uplynulo třicet let od smrti disidenta Pavla Wonky. Zemřel 26. dubna 1988 za dosud nevyjasněných okolností ve věznici v...

DRBNA BARISTKA: Jak poznat kvalitní výběrovou kávu, aneb jak se při...

čtvrtek, 10. května 2018, 14:35

S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu...

Koupaliště Flošna v Hradci zahájí sezonu v sobotu 12. května

čtvrtek, 10. května 2018, 12:55

Koupaliště Flošna ve stotisícovém Hradci Králové zahájí letní sezonu v sobotu 12. května. Je to o 15 dní dříve než loni, kdy...

Během dvou dnů zmizely z přírody Krkonoš skoro čtyři tuny odpadků

úterý, 8. května 2018, 17:00

Během dvou dnů sesbírali dobrovolníci a pracovníci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) při Akci Čisté Krkonoše téměř...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

První termín přijímacích zkoušek byl dosud úspěšnější

Mezi průměrnou úspěšností z prvního a druhého termínu jednotných přijímacích zkoušek na maturitní obory středních škol byly v minulých letech rozdíly od jednoho do deseti procentních bodů. Uchazeči, kteří využili možnosti konat zkoušky dvakrát, měli lepší výsledek spíše z prvního termínu. Výjimkou byl v roce 2017 test z matematiky pro čtyřleté obory a loni testy z češtiny pro víceletá gymnázia, ve kterých žáci uspěli v průměru lépe až napodruhé.

Ochladí se až příští víkend, kdy přijde místy vydatný déšť

Teplé počasí vydrží i v následujících dnech, podle meteorologů bude v příštím týdnu až nezvykle teplo. Ochladí se na jeho konci, kdy odpolední teploty klesnou místy až o deset stupňů Celsia. V závěru týdne bude také pršet, srážky by mohly být místy i vydatné. Celkově bude období od 22. dubna do 19. května teplotně průměrné, srážkově pak slabě nadnormální nebo normální. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes na webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Focení samotné je jednoduché. Těžší je dostat do tváře modelky výraz, říká Richard Nowak

Před objektivem Richarda Nowaka stála už řada celebrit. O kvalitách tohoto budějckého profíka tak nemusí být vedené dlouhé řeči. Kromě krásných módních fotek už ale nějakou dobu pracuje na projektu s názvem Anonymous. Co je to za projekt? A jaké fotografie v něm najdeme?