Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Do Mezinárodního týdne rovnosti tváří se zapojí i Hradec. Vyrazit můžete na piknik

Úplně poprvé se Česká republika zapojí od 17. do 25. května do Mezinárodního týdne rovnosti tváří. Ten chce upozornit na problematiku začlenění osob s jakýmkoliv postižením vzhledu do společnosti. Jednou z hlavních organizátorek je Eliška Hladová z Českých Budějovic, zakladatelka spolku Be Treacher Collins a maminka malé Beátky.

Face Equality International (FEI)


Face Equality International je celosvětová aliance tvořená různými organizacemi, která vznikla na konci roku 2018. K dnešnímu dni sestává z 30 členských organizací po celém světě (Amerika, Evropa, Jižní Afrika, Taiwan, Austrálie, Velká Británie atd.). Zakladatelem je James Partridge, který také inicioval vznik jedné z členských organizací – Changing Faces v UK.  Základní myšlenka aliance je šířit a docílit myšlenky rovnosti tváří – nezáleží na tom, jak člověk vypadá – má stejná práva jako kdokoliv jiný na tomto světě.  Členskými organizacemi jsou subjekty zaměřující se na: rozštěpy patra dětí/dospělých, osoby s popáleninami, osoby s vývojovými vadami, kraniofaciálními deformitami, onemocněními postihujícími obličej – neurofibromatóza, atypická, velká znaménka, Treacher-Collins syndrom a další. Více informací najdete na oficiálním webu.

Za Mezinárodním týdnem rovnosti tváří v České republice stojí Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR Be Treacher Collins (Be TCS). Společně se spolkem Ichtyóza a dalšími chtějí šířit osvětu problematiky začlenění osob se znetvořením, tedy lidí s jakýmkoli postižením vzhledu, do společnosti.

V rámci týdne se bude konat hned několik akcí. Vyrazit můžete například na pikniky na podporu onemocnění postihující vzhled. Na akci můžete vyrazit do Českých Budějovic, Hradce Králové, Tachova, Jihlavy nebo Brna. Jeden se koná i ve slovenském Prešově. Ve všech městech začínají pikniky v 16 hodin.

„Na pikniku se stoprocentně tváří v tvář setkáte s lidmi s „jinou“ tváří. A tak jako pro vás, je to i pro ně setkáni, z kterého mají strach a respekt. Je to ale zároveň podána ruka k tomu, něco společně změnit a propojit se navzájem. V Budějcích budou hlavně menší děti s jinou tváří, včetně naší Beátky. Ony touží především po parťácích do hry. Jejich rodiče zas chtějí vidět úsměv na tváři toho dětského parťáka, kterému je jedno, jak ten druhy vypadá,“ popisuje zakladatelka spolku BE TCS a maminka Beátky Eliška Hladová.

Bezesporu největší akcí bude pražský piknik na Střeleckém ostrově. Na akci dorazí i ambasadoři Tamara Klusová (Be TCS), Patrik Děrgel a Zuzana Vejvodová (spolek Ichtyóza). 

„Od chvíle, kdy do mého života přišli lidé s TCS, obrátil se mi život v hodnotách vzhůru nohama. Čím blíž mi jsou, tím více si na vlastní kůži uvědomuji, jak dlouhá cesta k laskavost a bezpodmínečnosti nás, jako společnost, ještě čeká. Celým svým srdcem si přeju, aby náš společný projekt otevřel otázky spojené s odlišnostmi, a hlavně s rovností lidí. Všichni jsme totiž jedineční bez ohledu na to, jak kdo z nás vypadá. Kéž se na svět díváme více srdcem než očima. Klišé? Nemyslím si,“ říká Tamara Klusová.  

Autoři | Foto Facebook Tami Klusová

Štítky Mezinárodní týden rovnosti tváří, BE TCS, Ichtyóza, piknik, Hradec Králové, Česko, České Budějovice, vzhled, Velká Británie, Tamara Klusová, James Partridge, Evropa, Austrálie

VIDEO: Do Mezinárodního týdne rovnosti tváří se zapojí i Hradec. Vyrazit můžete na piknik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.