Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stovky odborníků na poruchy krve se sjíždí do Hradce

Jak hormonální antikoncepce ovlivňuje vznik trombózy? Je možné léčit plicní embolii doma? Proč se odborníci na ledviny vyhýbají warfarinu? A jak se změní svět malých hemofiliků příchodem nového léku? Tato a další témata proberou stovky českých a slovenských specialistů na choroby krvetvorby, kteří se ve čtvrtek sjíždí do Hradce Králové na XXVI. česko-slovenskou konferenci o trombóze a hemostáze.

„Celou konferencí budou rezonovat novinky v oblasti léků a způsobů léčby závažných onemocnění,“ říká za organizátory prof. MUDr. Jaroslav Malý z České společnosti pro trombózu a hemostázu. Hned první den konference se lékaři rozhýbou při charitativním běhu, jehož výtěžek poputuje nadačnímu fondu Aquapura. Ten se stará o pacienty s poruchami srážení krve. Poté lékaři zasednou do konferenčních místností a budou se bavit o tom, jaké změny obor potkaly a co nového mohou nabídnout svým pacientům.

Jednou z horkých novinek bude lék pro pacienty s hemofilií A, kteří si musí celoživotně aplikovat do žíly srážecí faktor, aby nevykrváceli. „Nový lék využijeme u pacientů, u nichž jsme až doposud museli volit krkolomné způsoby léčby spočívající právě v požadavku na nitrožilní podávání. Na rozdíl od toho si mohou pacienti píchat lék do podkoží, a navíc méně často, než bylo obvyklé. To nesmírně ulehčí život především, ale nejen, malým pacientům s hemofilií a jejich rodinám,“ vysvětluje prof. MUDr. Miroslav Penka, CSc., z Oddělení klinické hematologie Fakultní nemocnice Brno.

Dalším tématem, které budou specialisté na nemoci krve řešit, je možnost léčit plicní embolii v domácím prostředí. V současné době musí ležet v nemocnici všichni pacienti s touto diagnózou bez rozdílu. „Až polovinu lidí s plicní embolií by bylo možné léčit doma. Domácí péče pro ně znamená více komfortu, možnost se pohybovat, menší riziko nákazy nemocniční infekcí. Kromě toho by stát ušetřil statisíce korun ročně a nemocnicím by se uvolnila lůžka. V současné době pacienti s touto diagnózou stráví v nemocnici v průměru více než osm dní, což stojí přibližně 12 500 korun,” říká angiolog doc. MUDr. Radovan Malý, Ph.D., který bude o tomto tématu českým a slovenským kolegům přednášet.

V bloku Warfarin a jeho neobvyklé účinky budou přední české nefroložky mimo jiné odpovídat na otázku, proč se nefrologové tomuto léku vyhýbají. O rizicích vzniku trombózy (krevní sraženiny) u žen, které užívají kombinovanou hormonální terapii, bude zase mluvit doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D., z České společnosti pro trombózu a hemostázu. „V České republice užívá antikoncepci přibližně 20 % žen, každý rok způsobí trombózu až 300 z nich. Hormonální antikoncepce ovlivňuje systém krevního srážení. Nejvyšší riziko vzniku trombózy je v prvních 6 měsících až 1 roku od nasazení léčby, a to bez ohledu na věk ženy,“ vysvětluje doc. Dulíček. Podle něj se trombóza objeví ročně u 2 až 3 žen z každých 10 000 uživatelek hormonální antikoncepce.

Konference v Hradci Králové začíná 16. května odpoledne a potrvá do 18. května.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky krev, kongres, medicína, Hradec, trombóza, Hradec Králové, pacient, nemoc, Jaroslav Malý, Fakultní nemocnice Brno, Česko

Stovky odborníků na poruchy krve se sjíždí do Hradce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.