Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Piano Animal World pro děti je podle ČOI nebezpečné. Nařídila stažení hračky z trhu

Česká obchodní inspekce prověřovala hračky pro děti, které se objevují na českém trhu. Kontrolou neprošlo piano na baterie Animal World, které je podle ČOI rizikové nejen pro děti, ale i pro životní prostředí.

Piano Animal World vydává po zmáčknutí příslušných tlačítek zvuky zvířátek a hraje jednoduché melodie. Je napájeno třemi tužkovými bateriemi. „Akreditovaná laboratoř provedla zkoušky, které potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice 2011/65/EU – RoHS. Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova i kadmia oproti povoleným limitním hodnotám. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko,“ uvedla ČOI v tiskové zprávě.

I přesto, že je podle obalu hračka nevhodná pro děti do tří let, je podle inspektorů svými funkcemi určena právě pro děti v tomto věkovém rozmezí. „Svým charakterem a provedením odpovídá požadavkům kladeným na výrobky určené pro rozvoj kognitivních funkcí a praktických znalostí těchto dětí,“ píší inspektoři. Dále podle nich nejsou dostatečně zabezpečené baterie a děti by je mohly snadno z hračky vyjmout. „V tomto případě hrozí riziko, že pokud malé děti baterie z pouzdra vyjmou a budou je vkládat do úst, mohou nevhodnou manipulací narušit jejich povrchovou vrstvu, čímž může dojít k poleptání kůže malých dětí,“ uvádí tisková zpráva.

Na základě zjištěných nedostatků nařídila Česká obchodní inspekce obchodníkovi zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu.

Autoři | Foto ČOI

Štítky ČOI, děti, hračky, kontrola, Česká obchodní inspekce, hračka

Piano Animal World pro děti je podle ČOI nebezpečné. Nařídila stažení hračky z trhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.