Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Léto v hradeckém kraji oživí velké festivaly i menší akce

Letošní léto v Královéhradeckém kraji oživí velké vícedenní hudební či divadelní festivaly i menší kulturní akce. Například v areálu Festivalparku na letišti v Hradci Králové se uskuteční festivaly Rock for People a Hip Hop Kemp, které v součtu navštěvují desítky tisíc návštěvníků. Lidé v kraji také budou moci navštívit představení v památkových objektech či městské slavnosti. Vyplývá to z webových stránek pořadatelů jednotlivých festivalů.

Festival Rock for People, který v posledních letech navštěvuje asi 25.000 lidí, své fanoušky na 25. ročníku přivítá 4. až 6. července. Od 15. do 17. srpna bude areál hradeckého letiště patřit návštěvníkům 18. ročníku festivalu Hip Hop Kemp. Festival je největší hiphopovou přehlídkou ve střední a východní Evropě, loni jej navštívilo přes 16.000 diváků.

V areálu Bojiště v Trutnově se mezi 3. a 7. červencem odehraje 21. ročník festivalu metalové a extrémní muziky Obscene Extreme. Novinkou v areálu Bojiště bude od 22. do 25. srpna festival Artu Kus. Kromě koncertů budou jeho součástí divadelní představení, výstavy, venkovní projekce či výtvarné umění. Akce bude přibližně v termínu, kdy Bojiště v minulosti hostilo kultovní festival Trutnoff Open Air. V Trutnově se konal od 90. let do roku 2016.

Tisíce lidí a desítky kapel se i letos očekávají na metalovém festivalu Brutal Assault, který bude 7. až 10. srpna v barokní pevnosti Josefov v Jaroměři na Náchodsku. Vyznavači české rockové muziky budou moci zavítat do Hořic na Jičínsku, kde bude 19. až 20. července další ročník festivalu RockFest.

Centrem divadelnictví se 21. až 28. června stane Hradec Králové s 25. ročníkem mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů. Jeho součástí bude i Open Air program v ulicích města. Festival nabídne stovky představení, koncertů a dalších akcí.

V Červeném Kostelci na Náchodsku bude od 14. do 18. srpna 65. ročník Mezinárodního folklorního festivalu. Publiku se na něm představí takřka 600 tanečníků, tanečnic a hudebníků z téměř dvou desítek folklorních souborů z celého světa. Předtím se do nedalekého Hronova v první srpnové dekádě sjedou amatérští divadelníci na tradiční Jiráskův Hronov.

Lidé také budou moci v létě zavítat na různé městské slavnosti. Například první zářijovou sobotu budou na Velkém náměstí v centru Hradce Králové Slavnosti královny Elišky. Ve stejném termínu budou v Hořicích Slavnosti hořických trubiček. V Hradci Králové v létě ožije různými akcemi labské nábřeží, začátkem června to bude Nábřeží umělců a začátkem srpna jazzová pouť.

ZOO Dvůr Králové nad Labem připravuje na druhý červencový týden Africký festival s vystoupeními umělců z Afriky, promítáním v letním kině či africkým tržištěm.

Kulturní akce na prázdninové měsíce chystají i správci památek. V barokním hospitalu Kuks na Trutnovsku bude 21. až 25. srpna festival barokního umění Theatrum Kuks. Po pět sobotních podvečerů v červnu až srpnu bude Kuks hostit desátý ročník mezinárodního festivalu klasické hudby. Zámek Hrádek u Nechanic na červen chystá festival romantické a klasické hudby. V kostelích na Broumovsku se do konce srpna postupně uskuteční desítka koncertů festivalu Za poklady Broumovska.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, kultura, Královéhradecký, festival, Královéhradecký kraj, slavnost, Hradec Králové, Rock for People, koncert, léto, Festivalpark, představení, kulturní akce, divadelní festival, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto v hradeckém kraji oživí velké festivaly i menší akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.