Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Letošní Helicopter Show nabídne desítky vrtulníků

Desítky vrtulníků, akrobatická vystoupení, zásah záchranářů na lanovce nebo u simulované hromadné nehody uvidí 17. a 18. května návštěvníci Helicopter Show v Hradci Králové. Letošní 18. ročník se opět koná na královéhradeckém letišti. Stejně jako loni se akce koná společně s motoristickou Rallye Show.

V pátek 17. května bude akce pro odbornou veřejnost a školy, v sobotu bude letecký den pro veřejnost s bohatým doprovodným programem, ve kterém se předvedou všechny složky integrovaného záchranného systému.

„Máme potvrzenou velkou účast letadel a hlavně vrtulníků. Pro zajímavost, jen typů vrtulníků, které se budou účastnit letových ukázek, bude 18, z toho některé budou mít v ČR premiéru. Vrtulníků celkem by mělo být přes 50," řekl Daniel Tuček z firmy DSA, která Helicopter Show pořádá.

Hlavním tématem letošního ročníku je záchrana lidí z lanovky, na hradeckém letišti proto vznikne její část. Půjde o dva sloupy, mezi kterými bude napnuté lano ve výšce asi deseti metrů nad zemí a na něm připevněné dvě sedačky. „Předvedeme záchranu lidí z lanovky za pomocí vrtulníku. Jde o velmi obtížný manévr, proto jsme se rozhodli zařadit tuto ukázku a cvičení jak do pátečního odborného, tak do sobotního programu. Simulace záchrany osob z lanovky doposud nebyla nikde k vidění," řekl Tuček.

Letiště otevře v sobotu v 8:30, doprovodný program začne v 9:00 a od 13:00 začne hlavní letový program, který zahájí průlet skupiny vrtulníků. Letošní ročník nabídne také několik českých premiér, například letovou ukázku vrtulníku Bell 47 od rakouských Flying Bulls, který je prvním sériově vyráběným typem vrtulníku. Tento stroj je známý například ze seriálu M.A.S.H nebo bondovky Thunderball. „Pro dokreslení atmosféry nebude chybět ani pozemní ukázka mobilní vojenské nemocnice z války v Koreji," uvedl Tuček.

Na hradeckém nebi se představí letečtí akrobati Petr Kopfstein a mistr světa Martin Šonka, kteří hají české barvy v elitní letecké sérii Red Bull Air Race. Chybět nebude ani letová ukázka armádního letounu Gripen, vrtulníků Mi171 a W3A Sokol nebo letounu JAK C11. Mezi leteckou a automobilovou částí bude na letišti jezdit turistický vláček.

Rally Show, které se bude konat podvanácté, nabídne divákům přehlídku současných i historických sportovních vozů, offroadové i závodní speciály, závody na okruhu. Součástí bude i autosalon.

Návštěvnost akce Helicopter Show a Rally Show na hradeckém letišti podle pořadatelů roste. Loňský ročník přilákal zhruba 30 tisíc návštěvníků.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, zábava, letectví, automoto, Hradec Králové, letiště, lanová dráha, rallye, Česko, korejská válka, Red Bull Air Race, Petr Kopfstein, Martin Šonka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní Helicopter Show nabídne desítky vrtulníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.