Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Expedice Monoxylon vyrazí na Krétu, před tím se představí v Hradci

Přispět k poznání o šíření raných zemědělských populací ve Středomoří má expedice Monoxylon III. Archeologové a nadšenci do experimentální archeologie se pokusí příští rok v květnu a v červnu překonat v devítimetrovém člunu vyrobeném z jednoho kusu kmene stromu trasu dlouhou téměř 400 kilometrů v Egejském moři.

Expedice naváže na námořní výpravy experimentálních archeologů v dlabaných člunech z let 1995 a 1998. „Cílem expedice je zdůraznit význam tradice dřevěných lodí pro nejstarší námořní plavbu ve Středomoří, oproti například rákosovým, které dostatečně popularizoval Thor Heyerdahl. Nejde ale o bitvu mezi rákosovým a dřevěným člunem, jen věřím, že dřevěné lodě mají ve Středomoří větší tradici,“ řekl šéf výpravy Radomír Tichý. Organizátoři expedice představí plavidlo 26. května na Labi v centru Hradce Králové.

Plavidlo vážící 1,5 tuny je stejné, jaké použili mořeplavci z Hradce před 20 lety. Než vyplují, chtějí člun upravit, aby lépe odpovídal předloze, 8000 let starému neolitickému plavidlu, které bylo v roce 1994 objeveno v jezeře Bracciano u Říma. „Cílem je zrychlit loď a zdokonalit její tvar. Když odebereme část hmoty přiblíží se parametrům své předlohy, a to je hlavním cílem. Chceme aby byl člun co možná nejautentičtější,“ řekl Tichý. Plavidlo poháněné především vesly by podle něho mohlo na moři dosáhnout rychlost až pěti kilometrů v hodině.

Při pádlování by se měly ve člunu střídat dvě jedenáctičlenné posádky. Pokud to podmínky dovolí, mohla by si posádka pomoci jednoduchou plachtou. „Pouze dva členové posádky budou noví, jinak to budou lidé, kteří se expedice v minulosti účastnili,“ řekl další z organizátorů expedice Jiří Miler. Na moři bude expediční člun jistit doprovodné plavidlo.

Trasa povede z řeckého poloostrova Attika přes řetězec ostrovů na ostrov Mélos a odtud přes ostrov Santorini na Krétu. Rozpočet akce není uzavřen, organizátoři odhadují, že je akce vyjde na více než půl milionu korun.

Zatím poslední expedice Monoxylon II v roce 1998 vedla trasu devítimetrového člunu západním Středomořím a téměř výhradně se držela pobřeží Itálie, Francie, Španělska a Portugalska. Dohromady urazili 800 kilometrů. První expedice v roce 1995 přepádlovala 300 kilometrů přes ostrovy napříč Egejským mořem na člunu o délce šest metrů.

Autoři | Foto monoxylon.cz

Štítky monoxylon, výprava, Hradec Králové, Kréta, Středomoří, Egejské moře, Radomír Tichý, Thor Heyerdahl, Itálie, Francie, Španělsko, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice Monoxylon vyrazí na Krétu, před tím se představí v Hradci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.