Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradeckou výroční cenu mají houslový virtuos, pedagog i tenistka

Královéhradecká radnice pošestadvacáté udělila výroční ceny. Nejvyšší ocenění, Cenu Dr. Františka Ulricha, získal pedagog Vojmír Srdečný za celoživotní pedagogickou činnost a rozvoj sportu pro hendikepované. ČTK o tom informovali zástupci radnice. Ulrichovu cenu město uděluje za celoživotní dílo kulturního, vědeckého, sportovního nebo společenského významu. Další ocenění získali například houslista Jaroslav Svěcený nebo tenistka Kateřina Siniaková.

Devětadevadesátiletý Vojmír Srdečný zažil budování nové republiky, zavření vysokých škol nacisty a přežil koncentrační tábor. Byl také předsedou svazu tělesně postižených sportovců a přes 30 let působil na pedagogické fakultě v Hradci Králové.

V minulosti Cenu Dr. Františka Ulricha získali například architekt Karel Schmied, bývalý hradecký biskup a nynější pražský arcibiskup Dominik Duka, arcibiskup Karel Otčenášek či kreslíř Vladimír Renčín.

Město udělilo celkem šest ocenění za rok 2018, kromě Ulrichovy ceny také ocenění Událost roku Hradce Králové, Cenu primátora města za studentskou tvůrčí práci, Hradeckou sportovní cenu, Hradeckou múzu a Primus inter pares (První mezi rovnými). Součástí večera bylo také udělení čestného občanství Karlu Čapkovi in memoriam.

Událostí roku 2018 v Hradci Králové se stalo odhalení památníku poručíka Jana Gayera a padlých legionářů z první světové války z loňského června v centru krajského města. Jde o kopii pomníku z roku 1937, který po třech letech zničili nacisté.

Cenu primátora města za studentskou tvůrčí práci si odnesl student Univerzity Hradec Králové Denis Šefara za činnost a prohlubování spolupráce v informačním a znalostním managementu.

Držitelem Hradecké sportovní ceny se stala tenistka Kateřina Siniaková, která se loni ve čtyřhře stala dvojnásobnou vítězkou Grand Slamu a byla i členkou českého ženského tenisového týmu, který získal prestižní Fed Cup.

Hradeckou múzu za významný počin v kultuře získal žákovský smyčcový orchestr při ZUŠ Střezina Hradec Králové Smiling String Orchestra. V roce 2018 orchestr dosáhl absolutního vítězství v národním kole celostátní soutěže Základních uměleckých škol ve hře smyčcových souborů a orchestrů.

Cenu Primus inter pares dostal houslový virtuos a hradecký rodák Jaroslav Svěcený. Studoval na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění, koncertuje kromě Evropy také v USA, Mexiku, Chile, Rusku, Maroku a dalších zemí.

Udělení čestného občanství in memoriam spisovateli Karlu Čapkovi, které navrhla Společnost bratří Čapků, schválili v úterý zastupitelé města. Čapek se stal 67. osobností, která čestné občanství Hradce Králové získala. V Hradci Králové studoval na gymnáziu a bydlel na Malém náměstí v letech 1901 až 1905. V Hradci Králové měla také 2. ledna 1921 premiéru Čapkova divadelní hra R.U.R. Čestné občanství Hradec Králové uděluje od roku 1833.

Navrhovat kandidáty na městská ocenění mohou obyvatelé města. Definitivně o nositelích jednotlivých cen rozhodují tajným hlasováním zastupitelé. Výjimkou je ocenění Událost roku, o níž hlasují obyvatelé města. Radnice uděluje výroční ceny od roku 1993.

Autoři | Foto Facebook - Statutární město Hradec Králové

Štítky ČR, správa, ocenění, Hradec Králové, tenista, František Ulrich, Kateřina Siniaková, Jaroslav Svěcený, Vojmír Srdečný, Karel Čapek, orchestr, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradeckou výroční cenu mají houslový virtuos, pedagog i tenistka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.