Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Konec mazlících koutků se šelmami. Zpřísnění se dočkají i cirkusy

Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání má v plánu zavést licence pro veřejné vystupování šelem v cirkusech i ve filmu. Navíc dojde ke zpřísnění pravidel v oblasti rozmnožování určitých druhů, nebo venčení šelem.

Větší ochrana zvířat, jednoduchý cíl, kterého chce Ministerstvo zemědělství novelou dosáhnout. „Novela obsahuje například zákaz takzvaných mazlících koutků, rovněž nebude možné venčit velké šelmy na veřejnosti,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zemědělství Miroslav Toman. Celkově se zpřísní podmínky chovu u celé řady zvířat.

Zpřísněné podmínky chovu se nebudou týkat pouze šelem, ale také jedovatých hadů, některých ptáků nebo krokodýlů.

U vybraných druhů zvířat už nebude možné jen tak začít s chovem. Vše se bude odvíjet až od udělení povolení chovu. Navíc v této oblasti se dostane ke slovu i stavební úřad, který bude mít za úkol prověřit, zda vybudovaná ubikace je pro chov konkrétního zvířete vhodná.

Novela se zabývá i cirkusy a dalšími vystoupeními. Bez licence se to do bodocuna neobejde. A to se týká i televize či filmu. „Jakékoliv veřejné vystoupení s vybranými druhy šelem, mezi nimi například puma americká, rys, vlk obecný, pes hyenový nebo gepard, bude umožněno jen v případě získání speciální licence,“ uvedl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Licence se bude týkat i vystupování vybraných zvířat v televizi a filmu. Další část licence se bude věnovat i případnému rozmnožování těchto zvířat pro účely vystupování.

Udělení takové licence bude podmíněno různými podmínkami a její platnost bude maximálně pět let. Navrhovaná cena za vydání je pak 10 000 korun. Zato pokud by se vystoupení dopustila osoba bez licence, hrozí jí pokuta ve výši až půl milionu korun. „Přestupek bude navíc zapsán do evidence přestupků vedené Rejstříkem trestů,“ dodal mluvčí. Novelu zákona odeslalo Ministerstvo zemědělství na Úřad vlády.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky šelmy, ochrana, cirkus, týrání, chov, licence, film, Ministerstvo zemědělství České republiky, Miroslav Toman, Úřad vlády České republiky

Konec mazlících koutků se šelmami. Zpřísnění se dočkají i cirkusy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.