Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Velikonoce budou na Hradecku zvát zámky, muzea i skanzen

Velikonoční programy přichystaly v Královéhradeckém kraji zámky, muzea i skanzen v Krňovicích na Hradecku. Návštěvníci se mohou těšit na velikonočně vyzdobené prostory, řemeslnické dílny, soutěže o nejkrásnější kraslici či velikonoční festivaly jídla a pití.

Soukromý zámecký resort Dětenice se známou středověkou krčmou připravil na Velký pátek velikonoční festival jídla s pletením pomlázek, malováním kraslic, dětskou dílnou, hledání velikonočních vajíček v zámeckém parku. Součástí akce budou i prohlídky velikonočně vyzdobeného zámku, ukázky dělostřelby, prohlídky zámeckého pivovaru či rytířský turnaj na kolbišti.

Hrad a zámek Staré Hrady na Jičínsku, který je zaměřený na pohádkovou tematiku, připravuje na 18. až 22. dubna program Dračí Velikonoce. „Na hradě budou k vidění pestrobarevná dračí vejce. Lidé budou moci ochutnat sváteční lektvary, utrejchy a dobroty místních čarodějnic a princezen," uvedli správci hradu. Od Velkého pátku do Velikonočního pondělí se na hradě budou konat velikonoční slavnosti vína, čokolády a medoviny.

Na zámku Opočno na Rychnovsku jsou již od soboty 30. března expozice vyzdobeny v duchu Velikonoc. Zámek Hrádek u Nechanic na Hradecku zahájí velikonoční program 13. dubna. Návštěvníci Hrádku si budou moci do 22. dubna prohlédnout velikonočně vyzdobené komnaty a dozvědět se o všem, co se váže k Velikonocům. Zámecká kuchyň jim k tomu uvaří sváteční bílý punč.

Státní zámek Ratibořice na Náchodsku připravil na velikonoční svátky od 19. do 22. dubna 13. ročník prodejní výstavy užitkové a dekorativní keramiky.

Skanzen Krňovice na Hradecku bude mít velikonoční program 20. a 21. dubna. „Návštěvníci budou moci zhlédnout velikonočně vyzdobené interiéry a poslechnout si, jak prožívali Velikonoce naši předci. Program bude doplněn o oblíbené dílničky. Tradičně se bude péct chleba," uvedla správa skanzenu na webu. Děti se v případě pěkného počasí budou moci povozit na koních.

Šrámkův statek v Pileticích u Hradce Králové si Velikonoce připomene od 18. do 22. dubna. V roubence na statku lidé budou moci vidět výstavu velikonočních kraslic a jarních zvykoslovných předmětů ze sbírek Spolku lidové tvorby Hradec Králové. Jeho členky předvedou některé techniky zdobení kraslic a další lidová řemesla. Součástí výstavy budou ukázky velikonočních výrobků a jarních dekorativních předmětů, kterými se představí žáci vybraných základních škol z Hradce Králové.

Tvořivá dílna s velikonoční tematikou se otevře v sobotu 20. dubna v Muzeu Orlických hor v areálu Sýpka v Rokytnici v Orlických horách. Uvidíte tradiční pletení pomlázek, malování kraslic různými technikami, velikonoční dekorace, drátkování.

Městské muzeum v Novém Městě nad Metují na Náchodsku připravilo na 9. až 22. dubna velikonoční výstavu. Plánuje se i soutěžit o nejkrásnější kraslici, která bude vyrobená z libovolného materiálu tradiční i netradiční technikou.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zábava, folklor, církve, Velikonoce, Královéhradecký kraj, muzeum, zámek, skanzen, Velký pátek, Hradec Králové, Velikonoční pondělí, Dětenice, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Velikonoce budou na Hradecku zvát zámky, muzea i skanzen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.