Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česko se dnes zapojí do akce Hodina Země za ochranu klimatu

Česko se dnes mezi 20:30 a 21:30 podesáté zapojí do celosvětové akce Hodina Země za ochranu klimatu. Zhasnutím světel v bytech, ve firmách nebo reflektorů nasvěcujících památky mohou lidé a samosprávy upozornit na to, jak spotřebitelské chování ovlivňuje životní prostředí. Letos se v Česku plánuje akce zúčastnit více než 150 měst a obcí. Koordinuje ji Ekologický institut Veronica.

Světla zhasnou například na hradě Špilberk v Brně, v Alžbětiných lázních a v chrámu svaté Máří Magdalény v Karlových Varech nebo v kostele svatého Václava a centru v Mníšku pod Brdy. V Praze zhasne osvětlení Vyšehradu, Vítkova a Petřína.

„Symbolickým zhasnutím městských dominant, místních památek, kanceláří i bytů dáváme najevo, že o velkém problému, kterým je změna klimatu, nejen víme, ale že se na jeho řešení chceme aktivně podílet," uvedla ředitelka institutu Veronica Yvonna Gaillyová.

Někteří z účastníků si dali také klimatický závazek. Frýdek-Místek hodlá snížit energetickou náročnost budov, podpořit centrální zásobování teplem a také výměnu topných systémů v domácnostech za nízkoemisní či bezemisní. Prostějov chce více fotovoltaických panelů na budovách a zlepšit využití dešťové vody pro různé účely. Blatno na Chomutovsku bude více třídit odpad, podporovat finančně i nadále výměnu kotlů za ekologicky šetrné typy a dotovat čističky odpadních vod.

„Věříme, že letošní Hodina Země nebude pouze symbolickým aktem, ale budou za ní stát skutečné závazky, které přihlášené obce i jednotlivci splní," dodala Gaillyová.

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce založená Světovým fondem na ochranu přírody. Prvním, kdo chtěl netradičním způsobem upozornit na změnu klimatu, byla australská opera v Sydney v roce 2007. Postupně se vždy poslední sobotu v březnu zapojovala další města po celém světě.

Česko se účastní od roku 2010. Do loňského happeningu se zapojilo přes sto měst, obcí, památek a dalších subjektů. Na celém světě se zúčastnilo 187 zemí, zhaslo 3 tisíce památek a připojily se miliony jednotlivců a organizací.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, tma, akce, Česko, Ekologický institut Veronica, Marie Magdalena, Praha, Brno, Karlovy Vary, Špilberk, Hodina Země, Kostel svatého Václava, Mníšek pod Brdy

Česko se dnes zapojí do akce Hodina Země za ochranu klimatu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.