Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Muzeum války 1866 zahájilo sezonu a chystá novou expozici

Salvami z pušek a děla a přehlídkou uniformovaných jednotek pruských a rakouských vojáků včera zahájilo návštěvnickou sezonu Muzeum války 1866 v obci Chlum u Hradce Králové. Muzeum, které i s přilehlou rozhlednou ročně navštíví přes 12 tisíc lidí, chystá novou expozici. Měla by návštěvníkům lépe představit válečný konflikt mezi Pruskem a Rakouskem. Nová expozice by mohla být otevřena v roce 2021. Řekl to Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech, pod které chlumské muzeum patří.

Střetnutí na vyvýšenině Chlum na začátku července 1866 bylo jednou z největších bitev 19. století v Evropě. Boje vyvrcholily 3. července 1866, kdy se v jediném dni střetlo 436 tisíc vojáků a po krvavém boji zůstalo na 16 tisíc mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky bitvu prohrály a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří.

Nová expozice za odhadovaných sedm milionů korun by měla lidem poskytnout i pohled na nové technologie, které se v konfliktu objevily, například telegraf, železnici či raketové zbraně.

„Měla by ukázat i běžný život vojáka před bitvou i po bitvě, ukázat jeho výcvik nebo válečnou medicínu," řekl vedoucí chlumského muzea Jan Hrubecký. Expozice by měla také osvětlit zásadní význam války pro následnou proměnu Rakouska-Uherska a změnu vztahu Čechů k mocnářství. Expozice by měla získat moderní technologie, například holografické projekce ukazující pohyby vojsk v krajině, dotykové obrazovky či dioráma zaměřené na klíčová místa bojů, a to les Svíb a Baterii mrtvých.

Muzeum chtělo na expozici dotaci z česko-polského programu Interreg, ale neuspělo. Bude hledat jiné dotační zdroje. Právě shánění financí by konečné otevření expozice mohlo oddálit. „Změny v expozici by ale měl návštěvník vidět již v sezoně roku 2020," uvedl Grulich.

Muzeum by také mělo do příští návštěvnické sezony získat klimatizaci, protože kvůli proskleným stěnám budovy je v objektu horko. Do instalace nové expozice také muzeum bude muset řešit havarijní situaci s průniky podzemní vody do hlavního expozičního sálu. Náklady na opravu Grulich odhadl v řádu milionů korun.

Do letošní sezony muzeum vstoupilo se zkráceným názvem Muzeum války 1866 místo dosavadního Muzeum války roku 1866 na Chlumu. „Nový název přesněji vystihne zaměření muzea a pomůže oslovit milovníky historie z Česka i ciziny. Na Chlumu se neodehrála celá prusko-rakouská válka, ale pouhý zlomek jedné bitvy. Konflikt zasáhl několik států Evropy," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD). Hejtmanství je zřizovatelem muzea.

Muzeum v Chlumu vzniklo v roce 1936. Od roku 1993 je součástí Muzea východních Čech v Hradci Králové jako jeho pobočka. V roce 2010 muzeum prošlo rekonstrukcí a rozšířením, kdy u něj vznikla přístavba s novým hlavním výstavním sálem. Vše přišlo na asi 40 milionů korun.

Muzeum války 1866 je od včerejška otevřeno denně mimo pondělí od 09:00 do 17:00. Rozhledna vedle muzea bude do konce května otevřena o víkendech, od června bude přístupná denně mimo pondělí. V místech rozhodující bitvy na Chlumu celé prusko-rakouské války je rozmístěno pět stovek památníků.

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky muzea, Muzeum války 1866, muzeum, Petr Grulich, válka, Muzeum východních Čech, Rakousko, Prusko, Hradec Králové, Evropa, prusko-rakouská válka, rozhledna, Jiří Štěpán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum války 1866 zahájilo sezonu a chystá novou expozici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.