Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Safari Park Dvůr Králové: V záchraně antilop Derbyho budou v Senegalu pomáhat nové vzdělávací materiály

V první části tohoto roku se do Senegalu vypravila Markéta Grúňová z dvorského safari parku. V rezervaci Bandia, kde probíhá záchranný chov kriticky ohrožených antilop Derbyho, provedla identifikaci nových mláďat a současně tam dovezla nové vzdělávací brožurky. Ty vznikly ve spolupráci Safari Parku Dvůr Králové a spolku Derbianus Conservation a byly financované z grantu Ministerstva životního prostředí.

„Vzdělávání místních dětí je investicí, která se vrátí přírodě nejen v Senegalu. Ekosystém naší planety je propojený víc, než si uvědomujeme, a to je také jedno z klíčových sdělení, které bychom chtěli, aby si „naše děti“ ze vzdělávacích programů odnesly,“ řekla Markéta Grúňová.  

Safari Park Dvůr Králové úzce spolupracuje s profesionálním vzdělavatelem Mouhamadouem Moustaphou Mbengue, který je Senegalec a do programů přidává znalost místní kultury. „K myšlení dětí má tak mnohem blíž než my,“ dodala Grúňová.

„Moustapha Mbengue žáky navštíví už ve škole, kde je během vyučování seznámí s antilopou Derbyho a její rolí v ekosystému. Další den se s celou třídou vypraví přímo do rezervace Bandia, kde děti největší antilopu světa a další divoká zvířata uvidí zblízka. V naprosté většině případů je to poprvé v jejich životě. Po čase se Moustapha do školy za žáky znovu vrací a povídá si s nimi o tom, co se dozvěděli a naučili,“ popsala Grúňová.

V roce 2018 se vzdělávacích programů v Senegalu zúčastnilo přes 900 žáků z třinácti místních škol. Podobné plány jsou i pro letošní rok. „Letos se mohou děti těšit na nové pracovní sešity, ve kterých zúročí všechny znalosti získané během výjezdů do rezervace. Na brožurkách jsme pracovali několik měsíců a i díky podpoře Ministerstva životního prostředí se nám je podařilo vydat akorát včas pro novou školní sezonu,“ řekla Grúňová.

Součástí cesty do Senegalu byla také kontrola mláďat antilop Derbyho narozených v letošním chovném období. „Během několika dní v Bandii jsem měla štěstí pozorovat sání všech čtyř mláďat narozených v této sezoně. Na jejich základě byla mláďata přiřazena ke svým matkám. Druhá rezervace se záchranným chovem, Fathala, na identifikace stále čeká, už dnes ale víme, že se tam narodilo minimálně šest mláďat. Věříme, že další budou přibývat,“ uzavřela Grúňová z dvorského safari parku.

Tisková zpráva | Foto Safari park/Jana Ptačinská Jirátová

Štítky Safari park, vzdělání, antilopa, zvíře, Afrika, Senegal, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Moustapha Mbengue

Safari Park Dvůr Králové: V záchraně antilop Derbyho budou v Senegalu pomáhat nové vzdělávací materiály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.