Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muzeum války 1866 v sobotu zahajuje turistickou sezónu

Tradiční salva z pušek a děla zahájí v sobotu 23. března od 14:00 turistikou sezónu v Muzeu války 1866. Pořadatelé připravili pestrý program spojený se křtem nově vydaných publikací. Během celého dne bude vstup do muzea zdarma.

Muzeum války 1866 je nový název původního Muzea války roku 1866 na Chlumu. Nový název přitom lépe vyhovuje historickým skutečnostem a odstraňuje jazykovou nepřesnost v jeho názvu. 

Pro návštěvníky bude v sobotu připravena přehlídka výstroje rakouských polních myslivců, dělostřelců a pěchoty a pruské gardové jednotky. Radek Balcárek během své přednášky uvede na pravou míru technologický mýtus, že bitvu u Chlumu vyhrály pruské pušky zadovky, kterým rakouské předovky nemohly konkurovat. Archeologové Univerzity Hradec Králové seznámí zájemce s novými poznatky, které vyplývají z výzkumů na ústupových trasách rakouské armády bezprostředně po bitvě 3. července 1866 a pro zájemce bude samozřejmě připravena komentovaná prohlídka muzea.

Zahájení sezony bude spojeno s křtem publikace Mlhy na Chlumu, které vydalo Muzeum východních Čech v Hradci Králové ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Hradec Králové koncem roku 2018 a katalogu výstavy Poklady soukromých sbírek a Muzea východních Čech, která proběhla v podzimních měsících loňského roku v domě U Špuláků na Velkém náměstí v Hradci Králové.

Navštívit je možné i areál bojiště této evropsky významné bitvy u Hradce Králové s výjimečnou koncentrací pomníků i symbolických památníků. Po celý den bude také možné navštívit nedalekou vyhlídkovou věž a informační centrum v bývalém domku pro strážce válečných pomníků. Pro návštěvníky Muzea války 1866 je vstup na rozhlednu zdarma.

Tisková zpráva | Foto Královéhradecký kraj

Štítky muzeum, Chlum, Hradec, sezóna, Muzeum války 1866, Muzeum východních Čech, Univerzita Hradec Králové, Armáda Rakouska, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, bitva u Hradce Králové

Muzeum války 1866 v sobotu zahajuje turistickou sezónu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.