Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Během dvou dnů zmizely z přírody Krkonoš skoro čtyři tuny odpadků

Během dvou dnů sesbírali dobrovolníci a pracovníci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) při Akci Čisté Krkonoše téměř čtyři tuny odpadků. Výsledek je podobný jako minulý rok. Sběrači do hor vycházeli z šesti pracovišť parku v Harrachově, na Rezku, v Horním Maršově, Špindlerově Mlýně, Černém Dole a Peci pod Sněžkou.

„Strážci vždy vytipují trasy tak, aby se nikdo nevracel po už vyčištěné oblasti. To by byla zbytečná vycházka a je potřeba udělat co nejvíc práce,“ uvedl mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Do úklidu se zapojilo asi 240 zaměstnanců KRNAP a pět desítek dobrovolníků. K nim přibylo na polské straně kolem 50 lidí z tamního národního parku.

Množství odpadků několik let stagnuje nebo i mírně klesá. Podle Drahného jsou návštěvníci díky dlouhodobým apelům disciplinovanější.

„Uklízíme po nějakých třech milionech návštěvníků, kteří v zimě přijedou. Lidé nejsou vyloženě nepořádní, ale třeba schovají obal od svačiny pod lavičku a mají pocit, že to nikdo nevidí,“ řekl Drahný. Někdo také nechtěně ztratí třeba plastovou lahev z batohu. Kleč kolem cest, kam si lidé často odskočí na záchod, také bývá plná papírových hygienických potřeb.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, úklid, sběr, KRNAP, odpad, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku, Harrachov, Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Horní Maršov, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během dvou dnů zmizely z přírody Krkonoš skoro čtyři tuny odpadků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.