Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zájem filmařů o Královéhradecký kraj roste

Filmové štáby v Královéhradeckém kraji natáčejí ročně několik snímků a zájem filmových produkcí o region roste. S výběrem lokalit pomáhá filmová kancelář, která plní úlohu kontaktního místa. Kraj od roku 2016 spolupracuje s neziskovou filmovou kanceláří East Bohemia Film Office, která spadá pod Destinační společnost Východní Čechy se sídlem v Pardubicích.

„Královéhradecký kraj nemá vlastní destinační společnost, proto vyvíjíme aktivity společně v rámci této filmové kanceláře pod značkou Východní Čechy," řekla Vlasta Kratochvílová z královéhradeckého krajského úřadu. Podle ní je natáčení filmů pro region Královéhradeckého kraje dobrou reklamou, přičemž obliba filmové turistiky roste. „Hodně turistů vyhledává místa, kde se natáčelo. Tím pádem může dojít i ke zvýšení zájmu o naše území," uvedla.

Královéhradecký kraj východočeskou filmovou kancelář podporuje různými aktivitami, mimo jiné propagací. Chystá například mapu míst, kde se natáčelo. „Nebo připravujeme další nabídku vhodných míst pro natáčení," doplnila Kratochvílová.

Královéhradecký kraj je filmaři vyhledávanou oblastí. Třeba loni na dva týdny filmový štáb francouzské televize TF1 obsadil Malou Úpu v Krkonoších, kde natáčel vánoční romanci Coup de foudre a Noel (Vánoční láska na první pohled). „Zájem o Královéhradecký kraj roste, ročně se točí v regionu dva až čtyři filmy, někdy i více," dodala Kratochvílová.

V posledních letech se natáčelo také v pevnostním městě Josefov v Jaroměři, ve skalních městech na Broumovsku, v Krkonoších nebo v historickém centru Hradce Králové. Například v roce 2010 v areálu Vily Čerych v České Skalici na Náchodsku se natáčel snímek Odcházení v režii Václava Havla. O tři roky později si filmaři vybrali pro natáčení historického filmu Sarajevo ulice a náměstí v centru Hradce Králové. Tématem snímku v rakouské produkci bylo dění kolem atentátu na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d'Este v Sarajevu v roce 1914.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, film, správa, turistika, Královéhradecký kraj, filmař, Východní Čechy, Pardubice, Václav Havel, František Ferdinand d'Este, Sarajevo, Krkonoše, Hradec Králové, TF1, filmový štáb, Odcházení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem filmařů o Královéhradecký kraj roste  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.