Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

SOUTĚŽ: Bio Central se chystá na festival Jeden svět. Vyhrajte permice!

, aktualizováno 18. března 2019, 12:25

V pondělí začaly školní projekce dokumentů pro děti a mládež z festivalu Jeden svět a už příští týden Bio Central otevře program i veřejnosti. Od 19. do 22. března chystá kino pro návštěvníky skoro dvacítku filmů, spoustu doprovodných akcí a také tématickou výstavu. Projekce bude navíc doplňovat navíc diskuze nad aktuálními tématy. V soutěži s Hradeckou Drbnou mohou nyní tři čtenáři vyhrát po dvou permanentkách na celý festival!

Tématem letošního ročníku festivalu je Bezpečná blízkost. Blízkost nebo vzdálenost jakou vnímáme jako bezpečnou pro nás - ať už jen u nás v hlavě nebo geograficky. Témata, která možná až dost často vídáme denně ve zpravodajství, na internetu, nebo se o nich mluví, nám často připadají nebezpečně blízká, zatímco jen kousek od nás - tam, kde se cítíme doma, se děje něco důležitého a ne vždy třeba úplně příjemného. Témata, která jsou nám vzdálená, jsou nám přitom paradoxně mnohem blíž. O tom všem bude letošní Jeden svět,” zve na festival Ilona Machová z Bia Central a shrnuje to nejlepší, co diváky na festivalu čeká:

Jeden svět veze dokumenty do Centralu letos už posedmé. 

V úterý 19. března začneme sportovně – fotbalem na dvorku kina. Po něm bude následovat projekce dokumentu Domácí zápas o talentované fotbalistce z Ukrajiny. V hlavním čase nahlédnou diváci do rodiny Tomia Okamury a blíže poznají jeho bratry prostřednictvím filmu Filipa Remundy z cyklu Český žurnál: Bratři Okamurovi. Režisér film přijede osobně uvést a chybět nebude ani diskuze s diváky.

Od středy se budou ve dvoraně kina bezplatně směňovat semínka, sazenice, ale třeba i pokojovky. Tato akce, tzv. swap, bude probíhat denně až do pátku 22. března. Ve velkém sále se v hlavních časech budou probírat aktuální témata – v 18 hodin to bude film Na jejích bedrech o Nadje Muradové, která získala Nobelovu cenu míru za boj proti sexuálnímu násilí ve válce. Od 20 hodin mohou diváci vidět film Bohové z Molenbeeku. Dokument nahlížený očima dětí žijících v bruselské čtvrti Molenbeek byl oceněn mnoha cenami a vyhrál mj. i Cenu diváků a kritiků na festivalu DocPoint v Helsinkách.

Vybrané filmy budou opatřeny speciálními titulky pro diváky se sluchovým postižením, diváci budou moct vyzkoušet i tzv. relaxované projekce (Kino v klidu). V rámci cyklu Senior bio bude uveden český snímek Ještě nekončíme, po němž bude následovat debata o možnostech trávení volného času v seniorském věku.

Ve čtvrtek se bude Bio Central zabývat fenoménem života na sociálních sítích – dokument #Follow me upozorňuje na problematiku falešných účtů, bezpečnosti na internetu, ale i na téma sebepřijetí a vlastní identity, kterou prostřednictvím sociálních sítí lidé prezentují. Celý večer bude probíhat Veganská večeře, v sále se bude cvičit jóga a od 20:30 hodin budou diváci sledovat střet současných třicátníků z Berlína s realitou polského venkova ve snímku Vesnice plavajících krav.

Poslední den festivalu se bude upcyklovat. To znamená, že se budou věci starší přetvářet na věci nové nebo se těmto věcem starším vdechne nový život díky opravám a úpravám. V pátek půjde hlavně o oblečení – nejčastěji o trika a mikiny.

Festival zakončí dva pozitivní snímky – Cesta kolem světa a tragikomický příběh hudební skupiny Gypsy Band Lomnické Čháve –​Kapela.

SOUTĚŽ

Soutěž o třikrát dvě permice skončila. Správná odpověď byla za A - Bezpečná blízkost. Vylosováni byli: Patrik Vacek, Renáta Kolaciová a Simona Chlíbková. Informaci o vyzvednutí permanantek najdou výherci ve svých e-mailových schránkách. 

Tisková zpráva | Foto biocentral.cz

Štítky Jeden svět, festival, Hradec, Bio Central, soutěž, film, kino, Drbna.cz, Tomio Okamura, výstava, Nadja Muradová, Filip Remunda, Nobelova cena za mír, Ukrajina

SOUTĚŽ: Bio Central se chystá na festival Jeden svět. Vyhrajte permice!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.