Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nacistickou okupaci v Hradci provázel smutek a rezignace

Dvě nejlidnatější města Královéhradeckého kraje, stotisícový Hradec Králové a třicetitisícový Trutnov, byla před 80 lety rozdílnými světy. Zatímco v Hradci Králové, kde tvořili většinu obyvatel Češi, zavládl v březnu 1939 po okupaci nacistickým Německem strach a pocit rezignace, v průmyslovém Trutnově v Sudetech, který byl tehdy již několik měsíců součástí nacistické říše, tento krok místní Němci spíše vítali.

„Trutnov byl ve 30. letech zle postižen hospodářskou krizí, což přispělo k nespokojenosti místních Němců, kteří se domnívali, že Československá republika jim není schopna zajistit adekvátní životní úroveň a nepodpořila v době krize místní textilky," popsal ředitel trutnovského muzea Vlastimil Málek.

Tehdy patnáctitisícový Trutnov byl významný textilní výrobou a také jako oblastní centrum těžby uhlí. Za první republiky byl z asi 80 procent německý, v období po mnichovské dohodě po odchodu Čechů a Židů v roce 1938 se podíl německy hovořícího obyvatelstva ještě zvýšil. „Březen 1939 se tedy v Trutnově příliš neprojevil, byl klid. Trutnov v drtivé většině obývali už jen Němci. Byla tam ale německá armáda a další německá vojska postupovala do českého vnitrozemí přes Trutnov z tehdejšího Německa," řekl Málek. Německé obyvatelstvo Trutnova bylo v březnu 1939 podle něj zfanatizované.

„Věřili vůdci Adolfu Hitlerovi, který měl masovou podporu prostřednictvím Sudetoněmecké strany vedené Konrádem Henleinem. Ta v Trutnově v roce 1938 ve volbách drtivě zvítězila. Takže pokud jde o obyvatelstvo Trutnova, tak místní Němci byli rádi, že jsou součástí německé říše, a dá se předpokládat, že uvítali i obsazení zbytku Československa okleštěného o pohraničí a také vznik Protektorátu Čechy a Morava," sdělil Málek.

Větší napětí zažil ale Trutnov v roce 1938 v období kolem podpisu mnichovské dohody, kdy pronikaly na československé území jednotky Freikorps, které se dostávaly do střetů s pohraničníky a prováděly teroristické akce. Trutnov nebyl nikdy součástí Protektorátu Čechy a Morava, od roku 1938 do roku 1945 byl součástí nacistické říše.

V Hradci Králové, kde většinu obyvatel tvořili Češi, začala okupace v noci na 15. března 1939. Podle historičky Kláry Lukášové z Muzea východních Čech v Hradci Králové obyvatelé města přijímali události se smutkem a rezignací. „K otevřenému odporu v březnu 1939 v Hradci nedocházelo, lidé se báli, nevěděli, co bude," řekla Lukášová. Ještě před příchodem okupantů starosta vydal výzvu, ve které nabádal ke klidu a pořádku. „Výzvy se šířily i rozhlasem. Byl vydán dokonce i zákaz prodeje alkoholických nápojů, aby se předešlo výtržnostem. Takže k žádným násilnostem ani k nějakému odporu v tu dobu nedocházelo," uvedla Lukášová. Protesty se začaly objevovat až později.

Ačkoliv první příslušníci Wehrmachtu a jednotek SS překročili československou státní hranici již 14. března 1939, jako datum zahájení okupace nacistickým Německem bývá uváděn až 15. březen. Období Protektorátu Čechy a Morava, který byl zřízen 16. března 1939 výnosem nacistického vůdce Adolfa Hitlera, je považováno za jedno z nejtemnějších kapitol české historie.

Autoři | Foto muzeumhk.cz

Štítky Německo, historie, okupace, 1939, Hradec Králové, Trutnov, vojenská okupace, Němci, Nacistické Německo, Vlastimil Málek, Královéhradecký kraj, Sudety, Adolf Hitler, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nacistickou okupaci v Hradci provázel smutek a rezignace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.