Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hasiči z Královéhradeckého kraje stále více zasahují v Polsku

Počet společných zásahů hasičů z Královéhradeckého kraje a Polska roste. Od roku 2017, kdy začal projekt Bezpečné pohraničí, šlo o více než deset případů, řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Letos krajští hasiči vyjeli do Polska dvakrát, 4. ledna na pomoc při záchraně dvou lidí z vody a 23. ledna k požáru rodinného domu.

„Oba případy se staly v katastru obce Lewin Kłodzki," řekla Götzová. Podle ní v druhém případě na místo sice cisterna dojela, ale její zásah už nebyl potřeba.

„V roce 2018 zasahovaly společně jednotky u sedmi událostí, oproti tomu v roce 2017 to byly pouze tři zásahy. Naše spolupráce sice není každodenní, ale je znatelné, že se společné výcviky, výměnné stáže a workshopy konané v rámci projektu Bezpečné pohraničí začínají promítat i do ostré zásahové činnosti," uvedl ředitel krajských hasičů František Mencl.

Loni zasahovali v Polsku šestkrát a polští hasiči pomáhali českým kolegům jednou v polovině listopadu na hřebeni Krkonoš mezi Labskou boudou a pramenem Labe při požáru suché trávy a kleče. Oheň zasáhl přibližně 20 hektarů v nejcennější první zóně Krkonošského národního parku s porosty smilky, ostřic a rašeliníku s klečí a zakrslými smrky. Lokalita je v nadmořské výšce kolem 1390 metrů.

Hasiči v Královéhradeckém kraji loni zasahovali celkem u 7499 událostí, což bylo o 451 více než v roce 2017. Jde o nárůst o 6,4 procenta. Nejčastějším typem byla v roce 2018 technická havárie. Do růstů počtu zásahů se promítl hlavně vyšší počet požárů souvisejících s velkých suchem v létě a také v dubnu a říjnu.

„Ze sedmi společných zásahů bylo pět při likvidaci požárů, ve dvou případech šlo o dopravní nehodu," uvedla Götzová.

Hasiči z Královéhradeckého kraje loni v rámci projektu pořídili vybavení stanice v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou a Trutnově, šlo o tři nová vozidla se speciálním vybavením v hodnotě 17 milionů korun a o videokonferenční systém téměř za milion korun. Letos hasiči plánují několik společných cvičení, například v dubnu bude zaměřeno na záchranu cestujících z lanovky na Sněžku, v září na havárii cisterny převážející nebezpečnou chemickou látku.

Do projektu Bezpečné pohraničí jsou zapojeny na české straně Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého, Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Na polské straně v projektu spolupracují Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Opolu, Wrocławiu a Katowicach. Rozpočet celého projektu na léta 2016 až 2019 je 7,9 milionu eur (180 mil. Kč), z toho jeden milion eur je rozpočet pro Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje.

Autoři | Foto HZS Pardubického kraje

Štítky ČR, Polsko, EU, hasiči, Královéhradecký kraj, projekt, požár, Hasičský záchranný sbor, Labská bouda, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Královéhradeckého kraje stále více zasahují v Polsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.