Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Proč pálíme čarodějnice a stavíme májky?

Kde má kořeny dodnes tolik oblíbená tradice pálit poslední dubnovou noc ohně a slavit první Máj?

„Filipojakubská noc“, tedy noc z 30. dubna na 1. května, byla odpradávna považována za magickou, kdy obzvlášť zlé kouzelné síly mají velkou moc. Mezi takové síly patřily právě i čarodějnice, které se v tuto noc měly slétat na sabat. Lidé věřili, že prostřednictvím čarodějnic se na zem chce dostat ďábel, a tak se proti těmto bytostem chránili pálením ohňů. Nakonec se z toho stalo „pálení čarodějnic“, jak ho známe dnes. Nespoutaná zábava kolem velkých ohňů, do kterých se házela košťata nebo jiné symboly čarodějnic, byla zároveň časem a místem, kde se morálka poněkud uvolnila. I to zůstalo dodnes. Kdy jindy si mladí mohou „legitimně“ užít zábavu všeho druhu, než o čarodějnické noci? Další den je navíc volno, což z oslav posledního dubna činí velmi oblíbenou tradici.

Hlavním cílem tohoto lidového svátku však původně bylo ochránit úrodu a dobytek právě před zlými kouzelnými silami. Například se dávaly zelené větvičky na hnojiště nebo se chlév osypal pískem.

V předvečer prvního května se zároveň stavěl máj a dodnes je v téměř každé vesnici na začátku května vidět krásná májka, symbol jara. Stejně starou tradicí jako stavění májky (doklady o tomto zvyku jsou již z 15. století) je nejspíš i její kradení přespolními sousedy. Mnohdy se kvůli tomu i dnes strhne pořádná rvačka. Dříve mládenci navíc stavěli menší májky, ozdobené břízky, před domy svých dívek.

Dnes je lásce věnován především první Máj. I dříve tento den patřil zamilovaným dvojicím, což však na vesnicích vypadalo poněkud jinak než v dnešních městech. Lidé pro zábavu vysypávali cestičky mezi domy známých i tajných zamilovaných dvojic pískem, pilinami nebo otrubami. Podobně jako na Velikonoce pak chlapci s májkou obcházeli stavení a dostávali za to od děvčat malou odměnu. Taktéž dívky obcházely sousedy a vybíraly peníze na taneční zábavu, stejně jako se nejkrásnější dívky z vesnice zdobily květinami a u dveří „koledovaly“ o dobroty. Následovala májová veselice, která dnes probíhá spíše předešlý večer. Ta byla spjatá s oslavou plodnosti, jara a dobré úrody. 

Autoři | Foto Yvetta Chmelová

Štítky čarodějnice, tradice, Svátek práce, zábava, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč pálíme čarodějnice a stavíme májky?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.