Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti hradecké univerzity připravují rekonstrukci pochodu za Jana Palacha z roku 1969

Dnes je to přesně 50 let od doby, kdy se na Václavském náměstí v Praze polil hořlavinou a poté se zapálil student Filozofické fakulty Jan Palach. Jeho odkaz a památku se rozhodli připomenout a uctít i studenti hradecké univerzity. Zrekonstruují pietní pochod, který Hradcem Králové prošel 25. ledna 1969.

„Stejně jako v roce 1969 organizovali pochod studenti Pedagogické fakulty v Hradci Králové, tedy dnešní Univerzity Hradec Králové, a studenti Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové, po padesáti letech jsou hlavními organizátory opět studenti těchto dvou institucí a za to jim upřímně děkuji. Odkaz Jana Palacha, jeho předchůdců a následovníků je třeba si připomínat a myslím, že každý student v České republice by měl vědět, kdo Jan Palach byl a jakou oběť v boji proti totalitě učinil,“ řekl rektor UHK Kamil Kuča.

Do průvodu se vedle studentů UHK a mediků z LF HK zapojí i studenti Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a Farmaceutické fakulty v Hradci Králové.

V závěru pietního aktu zazní československá hymna a účastníci se budou moci přesunout do nedaleké budovy Filozofické fakulty na náměstí Svobody. Tam bude připravena beseda s pamětnicí těchto událostí, paní Jarmilou Stibicovou, disidentkou a signatářkou Charty 77, odsouzenou v roce 1969 za šíření letáků k výročí 21. 8. 1968. Právě i paní Stibicová se aktivně účastnila akcí na protest proti okupaci.

Průběh bude podobný jako před lety. Stejně jako v roce 1969 se i nyní u příležitosti rekonstrukce sejdou studenti 25. ledna, a to na Velkém náměstí před budovou bývalé radnice. „Sraz je v 15:30, poté zazní úvodní slovo a všem přítomným připomeneme, proč jsme se u této příležitosti sešli. Průvod poté vychází na trasu Adalbertinum, Tyršův most a končí na Masarykově náměstí. Tady v souladu s touto historickou událostí proběhne samotný pietní akt. Řeč nebude jen o Janu Palachovi, mluvit se bude také o hrdinství jeho následovníků, které společně uctíme minutou ticha,“ popsal plánovaný průběh rekonstrukce pochodu jeden z organizátorů Dominik Šípoš, student Pedagogické fakulty UHK.

Autoři | Zdroj UHK

Štítky UHK, pochod, Jan Palach, rekonstrukce, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, Praha, Václavské náměstí, Univerzita Karlova, Jarmila Stibicová, Kamil Kuča, Česko

Studenti hradecké univerzity připravují rekonstrukci pochodu za Jana Palacha z roku 1969  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.