Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Filozofická fakulta hradecké univerzity má svého prvního emeritního profesora

Nejvyšší pocty, jaká může být v akademickém prostředí udělena a která je především vyjádřením úcty k celoživotnímu dílu, se dostalo prof. PhDr. Františku Musilovi, CSc. Doživotně udělovaný titul emeritní profesor převzal 10. ledna 2019 při příležitosti oslav svých 80. narozenin z rukou prorektora Zdeňka Berana.

Prof. František Musil patří ke klíčovým postavám Historického ústavu FF UHK, do jehož rozvoje se nesmazatelně zapsal. Jeho hlavním oborem jsou české a slovenské dějiny středověku, regionální dějiny východních Čech a kastelologie. V době normalizace byl postižen omezením své publikační činnosti a zastavením kariérního růstu.

Čestné ocenění bylo Františku uděleno na návrh doc. Jiřího Hutečky z Historického ústavu FF UHK a odsouhlaseno Vědeckou radou UHK 28. listopadu 2018. 

V Hradci Králové působí již od roku 1996, kde vyučoval na Ústavu historických věd nejdříve Vysoké školy pedagogické, později Fakulty humanitních studií, pak Filozofické fakulty. V roce 1998 úspěšně dokončil řízení habilitační, v roce 2006 profesorské. Publikoval řadu vědeckých statí a knih i učebních textů. Z jeho nejvýraznějších prací jmenujme Hrady, tvrze a zámky okresu Ústí nad Orlicí, Hrady, zámky a tvrze okresu Rychnov nad Kněžnou, Dějiny Králicka, Zaniklé hrady, zámky a tvrze Moravy a Slezska či Úvod do kastelologie.

Autoři | Foto Facebook FF UHK

Štítky UHK, ocenění, František Musil, filozofická fakulta, Zdeněk Beran, zámek, tvrz, Východní Čechy, Hradec Králové

Filozofická fakulta hradecké univerzity má svého prvního emeritního profesora  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.