Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do dvorské ZOO přibyli během dvou dnů hned dva nosorožci

V úterý ve večerních hodinách dorazila do safari parku nová samice nosorožce bílého jižního Jabulina z francouzské Zoo Montpellier. Jen o dva dny dříve se ve Dvoře Králové narodilo mládě nosorožce černého. S novým přírůstkem má nyní skupina černých nosorožců 19 jedinců, což je vůbec nejvíc v historii zahrady.

„V neděli narozené mládě je už 46. nosorožcem černým, který u nás přišel na svět“ říká ředitel Přemysl Rabas. „I díky tomu, jak se nám v chovu tohoto druhu daří, můžeme tato kriticky ohrožená zvířata vracet zpátky do Afriky. Nyní se u nás na převoz do Rwandy připravuje pět jedinců,“ doplňuje Rabas.

Matkou nového přírůstku je dvanáctiletá samice Maisha, otcem samec Mweru. „Maisha přivedla na svět v minulosti bez problému dvě mláďata a vše proběhlo hladce i tentokrát. Sameček váží 41 kilo a je tak jedním z největších mláďat, jaké jsme tu kdy měli," říká zoolog Jiří Hrubý

Porod začal v neděli kolem 9. hodiny ráno. „Je to velmi silné a živé mládě. Stačila mu ani ne půl hodina a už se dokázalo poprvé postavit na všechny čtyři," doplňuje zoolog. Společně s matkou, která se o něj vzorně stará, tráví dny zatím ve vnitřní ubikaci, ven spolu začnou chodit, pokud to počasí dovolí, až po Novém roce.

Vedle nosorožců černých se rozšířily řady i dalšího afrického druhu – nosorožců bílých. V úterý večer dorazila do zahrady nová samice ze Zoo Montpellier, aby se tu připojila ke stávajícím třem zvířatům - jednomu samci a dvěma samicím. 

Jabulina je starší samice, narodila se v roce 2001. Koordinátorem chovu nosorožců bílých byla doporučena k převozu do Dvora Králové, ve Francii se jí totiž nepodařilo spojit se samcem a muselo dojít k výměně samic. „U nás máme se spojování nosorožců bohaté zkušenosti, proto jsme ji neměli důvod odmítnout. Pokusíme se ji postupně začlenit do stávající fungující skupiny,“ zakončuje Jiří Hrubý.

Autoři | Foto Safari Park Dvůr Králové n. L.

Štítky ZOO, nosorožec, přírůstek, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, Přemysl Rabas, zahrada, Rwanda, Mweru, Afrika

Do dvorské ZOO přibyli během dvou dnů hned dva nosorožci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.