Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Královéhradecku ubylo za první tři čtvrtletí 277 obyvatel

Počet obyvatel v Královéhradeckém kraji se v letošních prvních třech čtvrtletích snížil o 277 na 550 812. Hlavním důvodem bylo to, že více lidí zemřelo, než se narodilo. Z kraje se ale také odstěhovalo více lidí, než se do něj přistěhovalo. Vyplývá to ze zveřejněných předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Takzvanou přirozenou cestu kraj přišel v prvních devíti měsících roku o 258 lidí. V kraji od ledna do konce září zemřelo 4586 obyvatel, zatímco dětí se narodilo 4328.

Stěhováním kraj přišel o 19 lidí, když se z něj odstěhovalo 4079 lidí a naopak 4060 jich do kraje přišlo z jiných regionů nebo z ciziny.

Obyvatel ubylo v pohraničních okresech Trutnova a Náchod, zbývající tři okresy zaznamenaly nárůst počtu obyvatel. Nejvíce lidí, 303, ubylo na Trutnovsku. Náchodsko ztratilo 179 obyvatel. V obou těchto okresech ubylo lidí přirozenou cestou i stěhováním. Okresy Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou a Jičín ztratily obyvatele jen přirozenou cestou, stěhováním obyvatele získaly. Na celkový nárůst obyvatel v kraji to nestačilo.

Na Rychnovsko, kam lidi táhne závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách, se za leden až září přistěhovalo 859 lidí. Ostatní čtyři okresy však měly počet lidí přistěhovalých odjinud vyšší. Podle rychnovského starosty Jana Skořepy (bezp.) noví zaměstnanci do zóny Škoda Auto za prací dojíždějí nebo žijí v ubytovnách, a nejsou tedy přihlášeni k trvalému pobytu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, 3 .čtvrtletí, ČSÚ, Královéhradecký kraj, lidé, Český statistický úřad, ŠKODA AUTO a.s., Jan Skořepa, Trutnov, Náchod, okres Trutnov, okres Náchod, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Královéhradecku ubylo za první tři čtvrtletí 277 obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.