Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Oprava budovy Muzea východních Čech jde podle plánu, skončí na jaře

Rekonstrukce secesní budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové za zhruba 90 milionů korun jde zatím podle plánu a skončit by měla na jaře 2019. Otevření muzea je předběžně plánováno na podzim příštího roku.

„V současné době můžeme říct, že práce probíhají dle harmonogramu. Co se týče venkovních prací na fasádě jsme témeř u konce. Využíváme chladnějšího počasí a začaly práce na malbách a interiérových nátěrech,“ řekl stavbyvedoucí Jakub Žemlička.

Zhotovitelem opravy budovy je sdružení firem GEMA ART a Chládek a Tintěra. Majitelem budovy a investorem opravy je město, zřizovatelem Muzea východních Čech je ale Královéhradecký kraj. Až 90% z celkových uznatelných nákladů má zaplatit evropská dotace. 

Částí k opravě je na objektu stále ještě hodně. „Čekají nás ještě dokončovací práce ve sklepě, kde bude po dokončení nová expozice a samozřejmě malby. Vzhledem k tomu, že jsou restaurátorského charakteru tak probíhají zdlouhavě a budou se provádět až do konce stavby,“ popsal Žemlička.

Nová expozice nebude pro budoucí návštěvníky jedinou novinkou. Např. z opravené terasy u kopule na střeše muzea, která by měla být zpřístupněna, bude výhled na část centra Hradce. Zájemci si ale ještě počkají. 

PSALI JSME: Oprava Muzea východních Čech skončí na jaře, otevře na podzim 2019 

„Stavba bude dokončena na začátku přístího roku, pak by měla následovat příprava expozic a otevření objektu,“ uvedl vedoucí odboru památkové péče magistrátu Jan Falta

Otevření muzea je předběžně plánováno na podzim 2019.

Autoři

Štítky muzeum, opravy, rekonstrukce, Muzeum východních Čech, jaro, podzim, Královéhradecký kraj

FOTO: Oprava budovy Muzea východních Čech jde podle plánu, skončí na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.