Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajští zastupitelé podpořili hospicovou péči

Zastupitelé Královéhradeckého kraje schválili navýšení finančních prostředků v letošním dotačním programu na hospicovou péči. Z dosavadních dvou milionů korun si regionální poskytovatelé rozdělí částku přes 3,6 milionu korun. Finanční prostředky budou určené k zajištění péče o pacienty v domácím prostředí. V příštím roce dotační program podpoří i lůžkový hospic.

„Podle údajů ze září bylo nutné do dotačního programu hospicovou péči přidat zhruba 1,6 milionu korun. Hospicová péče bude v rozpočtu Královéhradeckého kraje samostatnou kapitolou a díky tomu lze zajistit její stabilní fungování. V dotačním programu pro rok 2019 bude k dispozici 16 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí Vladimír Derner.

Hospicovou péči v síti sociálních služeb Královéhradeckého kraje poskytují celkem čtyři organizace. Oblastní charita Červený Kostelec provozuje nejstarší lůžkový hospic v České republice a své služby v minulosti rozšířila i o terénní formu zajišťovanou na Náchodsku. Rychnovsko obsluhuje Domácí hospic Setkání, o. p. s., lidé na Jičínsku a Trutnovsku se mohou obrátit na Domácí hospic Duha, o. p. s. Na Královéhradecku zajišťuje domácí hospicovou péči Oblastní charita Hradec Králové.

Hospicová péče zahrnuje zdravotní paliativní péči, kombinovanou s důležitou podporou umírajících a jejich blízkých zajišťovanou formou poradenských služeb. Terénní hospicové programy ročně využívá zhruba 330 pacientů. Přes 360 pacientů za rok pak využije pobytové hospicové péče.

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky hospic, péče, zdravotnictví, finance, Královéhradecký kraj, dotace, pacient, Vladimír Derner, Česko, Oblastní charita Hradec Králové, Červený Kostelec, okres Náchod, okres Rychnov nad Kněžnou, okres Jičín

Krajští zastupitelé podpořili hospicovou péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.