Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Během čtyř let bude zaveden nový systém, lidé budou v případě katastrofy informováni SMS. O sirény však nepřijdeme

Před teroristickými útoky či přírodními katastrofami mají obyvatele Evropské unie do čtyř let informovat výstražné SMS, které nahradí zastaralý a nákladný systém sirén.

Evropské unii se nelíbí pomalé tempo realizace

Přestože se některé členské země na přijetí nových systémů dlouhodobě připravují, EU se nelíbí pomalé tempo implementace. Česká republika je však na novinku připravena. Již nyní je způsobem, jaký EU preferuje, schopna s obyvateli komunikovat pětina obcí. Podle odborníků může nařízení změnit náhled na informovanost v rámci civilní obrany obyvatelstva.

Systém by měl pomoci upozornit obyvatele na nebezpečí

Nová legislativa, kterou europoslanci schválili v polovině tohoto listopadu, nařizuje všem členským státům zavedení systému nazvaného Reverse 112. Ten by měl pomocí operátorských SMS včas upozornit obyvatele na nebezpečí a poradit jim, jak v nastalé situaci jednat. Ačkoli například Spojené státy podobné systémy již delší dobu využívají, mnoho evropských zemích se stále spoléhá na tradiční sirény používané od druhé světové války. Obdobná situace je také v českých městech a vesnicích. Podle údajů Asociace moderně komunikujících obyvatel se na vlastní amplionové systémy stále spoléhá přes 90 % obcí, a to i přesto, že dokáží zasáhnout výrazně méně obyvatel než SMS či telefonní hovor. Obce si zároveň stěžují na náklady spojené s udržováním těchto zastaralých systémů.

Lidé by měli dostávat upozornění do svým mobilů

Podle Švrčka nařízení Reverse 112 jasně ukazuje, že odborníci vidí budoucnost v kombinaci hlásičů a cílených informací přímo do mobilů obyvatel. „Myslím, že tuto změnu v přístupu ve výsledku uvítají i samotné obce. I pro ně bude jednodušší udržovat hlásiče pouze na klíčových místech a zároveň celou obec pokrýt efektivnějším řešením na bázi mobilního rozhlasu,” uvádí Ondřej Švrček, autor Mobilního rozhlasu, nejrozšířenější platformy pro komunikaci obcí s obyvateli pomocí mobilních telefonů. Tu v Česku využívá skoro 500 měst a obcí. Nejen Česko, ale i všechny ostatní evropské státy zároveň řeší vysoké náklady na údržbu výstražných sirén. Podle evropských komentátorů je jejich provoz asi dvacetkrát dražší než v případě moderních komunikačních nástrojů.

Česká republika o výstražné sirény však nepřijde. Podívejte se na vyjádření Hasičského záchranného sboru České republiky ZDE. Varování obyvatelstva České republiky pomocí SMS zpráv je považováno za doplněk současného jednotného systému varování a vyrozumění a to vzhledem k technické povaze mobilních sítí, které mohou v případě rozsáhlé krize čelit výpadkům (např. dodávek elektrické energie či  vzniklých úmyslným narušením).

SMS sdělí povahu hrozby a lokalizují ji

Nejde však pouze o cenu. Ve hře je také kvalita poskytnuté informace. EU při prosazování nové legislativy poukazovala na to, že v případě rozsáhlých pohotovostních situací vede nedostatek oficiálních pokynů ke zmatku a šíření falešných zpráv, které ztěžují záchranné operace. Textové zprávy by naproti tomu měly sdělit povahu hrozby, lokalizovat ji a informovat obyvatele o nejlepších možných krocích. 

„Teď je tedy důležité rozvířit také národní diskuzi a využít příležitosti, které přinese, k provázání národního a obecního systému varování obyvatelstva do jednoho celku,” uvádí František Brož, ředitel Asociace moderně komunikujících obyvatel a starostů. „Jen tak dosáhneme efektivního systému varování a zajistíme bezpečí osob a majetku. Rozhodně jsme pro co nejrychlejší otestování národní implementace Reverse 112 a pokud možno její provázání s nástroji pro chytrou obecní komunikaci. Česká republika v této oblasti patří nejen mezi evropské, ale také světové lídry a měla by si tento náskok dále držet. Zavedením moderního celonárodního varovného systému navíc smažeme takřka dvacetiletý dluh, který se v otázce informovanosti obyvatel při událostech ohrožujících zdraví či majetek vytvořil.”

Varovné zprávy by dostávaly nejen lidé, ale i obecní úřady

Podle Švrčka bude i Mobilní rozhlas ve chvíli, kdy začne nařízení platit, připraven na jeho implementaci. Akutní zprávy by dostávaly kromě obyvatel i jednotlivé obecní úřady, které by následně vedly přímou komunikaci s občany podle svých krizových plánů. V rámci této komunikace by již nemusely využívat jen SMS zprávy, ale i automatizované hovory pro varování specifických skupin obyvatel nebo organizaci dobrovolníků.

„Všechny obce by dostaly možnost okamžitě informovat obecní instituce, monitorovat stav seniorů či rodin s dětmi, sbírat pomocí telefonů informace o situaci z terénu nebo organizovat dobrovolníky tam, kde je to nejvíce potřeba. S metodickou podporou státu není fikcí postupně dosáhnout v následujících letech téměř 100% pokrytí obcí i obyvatel. To je myslím evropský unikát,“ věří Švrček.

Mobilní rozhlas je největším dodavatelem obecní chytré infrastruktury a jako platformu pro přímou komunikaci ho využívá více než 450 obcí o celkovém počtu čtvrt milionu obyvatel. Mobilní rozhlas je zároveň součástí občanské celorepublikové platformy Zlepšeme Česko, která spojuje přední osobnosti chytrého obecního řízení. Založena byla v roce 2018 a jejím cílem je vytvořit celonárodní univerzální platformu pro občanskou participaci a řešení komunálních problémů.

Tisková zpráva

Štítky zdraví, sirény, útoky, 112, mobil, bezpečnost, SMS, Česko, Evropská unie, katastrofa, druhá světová válka, USA, Hasičský záchranný sbor, Mobilní rozhlas, František Brož

VIDEO: Během čtyř let bude zaveden nový systém, lidé budou v případě katastrofy informováni SMS. O sirény však nepřijdeme  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.