Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Hradecku se uskuteční desítky adventních a vánočních akcí

V Královéhradeckém kraji se před vánočními svátky uskuteční desítky trhů a dalších akcí. Konají se nejčastěji na náměstích, v památkově chráněných objektech a muzeích.

Například Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravuje Muzejní adventní trh již podevětadvacáté. Letos bude akce kvůli opravě muzea v náhradních prostorech. Jde o jednu z nejnavštěvovanějších událostí v kraji. „Tradiční Muzejní adventní trh každoročně navštíví přes 8000 návštěvníků. Uskuteční se od pátku 30. listopadu do neděle 2. prosince na náměstí Svobody a blízké budově Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové," uvedli pořadatelé akce.

Lidé mohou zažít atmosféru adventu také při návštěvě zoologické zahrady Dvůr Králové nad Labem. O prvním prosincovém víkendu tam přes dvě desítky trhovců nabídnou i tvůrčí dílny. Stánky budou v areálu zoo v galerii Tengenenge, hotelovém sálu Samburu Boma a před Restaurantem Lemur.

Adventní trhy doplněné občerstvením a prodejem regionálních produktů budou v neděli 16. prosince například i v broumovském klášteře. Součástí akce je od 10:00 do 12:00 v klášterním Skriptoriu tiskařská dílna.

Vánoční trhy se uskuteční v mnoha městech, například v Hradci Králové by prodejci měli na Masarykově náměstí své výrobky nabízet 7. až 16. prosince.

Z řady adventních koncertů, které se v prosinci v Královéhradeckém kraji konají, stojí za zmínku například ten v sobotu 15. prosince v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové. Zazní renesanční madrigaly v autentické interpretaci na dobové nástroje.

Tradiční akce pořádají také správci památek, například na zámku Hrádek u Nechanic začne akce Vánoce na zámku 1. prosince a potrvá do 16. prosince. U příležitosti vánočních prohlídek zámku jsou pro letošní rok podruhé přichystané noční prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Podobná akce se v neděli 9. prosince uskuteční také na zámku Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou. Zámecké expozice se promění na vánoční světnice různých států. Návštěvníci se tak seznámí, jak se slaví Vánoce například v Rusku, Itálii nebo Americe. Nebude chybět tradiční vánoční jarmark.

S vánočními lidovými zvyky se lidé mohou seznámit 15. a 16. prosince ve Skanzenu Krňovice. K vidění budou vyzdobené interiéry, tvůrčí dílny zaměřené na výrobu vánočních ozdob a také třeba ukázky práce kovářů. Lidové tradice v době Adventu si lidé budou moci připomenout od 1. do 23. prosince vždy o víkendu také na Šrámkově statku v hradeckých Pileticích.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zábava, trh, Vánoce, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, advent, zámek, Muzeum východních Čech, ZOO Dvůr Králové, Nanebevzetí Panny Marie, Rusko, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Hradecku se uskuteční desítky adventních a vánočních akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.