Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kraj podpoří příští rok malé knihovny částkou 8,5 milionu korun

Královéhradecký kraj chce rozdělit mezi knihovny v Hradci Králové, Trutnově, Jičíně, Kostelci nad Orlicí, Rychnově nad Kněžnou a Náchodě 8,5 milionu korun. Novinářům to řekla náměstkyně pro kulturu a školství Martina Berdychová. Podporu knihovnám schválila rada kraje, dotaci musí ještě schválit zastupitelstvo.

„Loni šla na podporu malých knihoven stejná částka," řekl Dan Lechmann z tiskového oddělení kraje.

Nejvíce - po 1,9 milionu korun - dostanou městské knihovny v Hradci Králové a v Náchodě. Naopak nejnižší částka 540 tisíc poputuje do městské knihovny v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku.

Rozpis celkové částky na takzvané pověřené knihovny zajistila Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové. „Část regionálních funkcí plní sama, část přenáší prostřednictvím smluv na pověřené knihovny v Hradci Králové, Náchodě, Jičíně, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a v Kostelci nad Orlicí,“ uvedl Lukáš Vaníček z kanceláře hejtmana.

Od roku 2005 jsou regionální funkce knihoven hrazeny z krajských rozpočtů. „Knihovní zákon zavedl pojem regionální funkce knihoven, což je souhrn služeb, které mají za povinnost poskytovat krajské knihovny knihovnám základním. Tento systém regionálních funkcí má zaručit dostupnost veřejných knihovnických a informačních služeb ve všech místech ČR a zároveň přispívá k vyrovnání rozdílů v kvalitě těchto služeb obyvatelům měst a malých obcí,“ uvedla Berdychová.

Podle ní má regionální funkce knihovny své konkrétní parametry. „Pověřené knihovny z poskytnutých peněz platí lidi a služby pro malé knihovny v celém Královéhradeckém kraji," dodala Berdychová. Mezi tyto služby patří především nákupy nových knih, vzdělávání knihovníků nebo poradenství.

 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, knihovny, Královéhradecký, knihovna, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Martina Berdychová, Náchod, Kostelec nad Orlicí, Trutnov, Jičín, okres Rychnov nad Kněžnou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj podpoří příští rok malé knihovny částkou 8,5 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.