Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fotka ze slavného derby motivuje Votroky dodnes

Když Votroci v téhle sezoně procházejí útrobami Malšovického stadionu z kabiny na trávník, míjejí na stěně chodby velkou černobílou fotografii hráče se zkrvaveným obvazem na čele a únavou v tváři. Na snímku s motivačním nápisem je Ladislav Pokorný, hradecký mistr ligy z roku 1960, který odchází ze hřiště po jednom z nejslavnějších (a nejtvrdších) derby Hradce s Pardubicemi.

Spartak Hradec Králové v sezoně 1959/1960 získal jediný ligový titul ve své historii a užíval si evropské poháry. Fotbalisté, kteří tenhle fenomenální úspěch vybojovali, ale začali stárnout, okysličení kádru ani angažmá některých trenérů se nedařily a v létě 1964 se čtyři roky starý šampion poroučel do druhé ligy.

Během sezony o patro níž ale nastoupil na trenérský post František Havránek, hráčům dal pořádně do těla v zimní přípravě a na jaře 1965 začali Votroci stoupat druholigovou tabulkou. Až přišlo 13. června předposlední kolo – derby s VCHZ Pardubice – a vítězství mohlo Hradec vrátit do nejvyšší soutěže.

Hřiště U Nemocnice obsypaly tisíce fanoušků, napětí bylo hmatatelné. A projevilo se i na průběhu zápasu: hra byla z obou stran nervózní a tvrdá. Hned v první čtvrthodině utrpěl při jednom ze soubojů Ladislav Pokorný krvavé zranění hlavy a musel odejít ze hřiště. „Nedovolených zákroků tam bylo dost. Šel jsem k lajně, trenér mě přemluvil, ať hraju, tak jsem se nechal ošetřit a hrál jsem dál,“ vzpomíná dnes někdejší vyhlášený technik. Ošetření trvalo zhruba deset minut a Pokorný se vrátil do boje se sešitou a obvázanou hlavou. Během zápasu obvaz prosákl, hřiště bylo rozmoklé a rozbahněné, a tak hradecký záložník dohrával s vizáží válečného veterána.

Votroci měli před bouřlivou diváckou kulisou velkou převahu (na konci zápasu to bylo 13:2 na rohy), kterou gólem zúročil paradoxně bývalý pardubický útočník Zdeněk Zikán. Další branka nepadla, Hradec vyhrál 1:0 a zajistil si návrat do první ligy. Nad škvárou se objevily připravené transparenty, na jednom z nich stálo dnes ikonické zvolání „Půlka herky zpěněné nám už ligu neveme!“ – a hráči se objevili nad hlavami davu. Ten slavnostně odpochodoval až k hotelu Avion, podobně jako o pět let dříve po zisku titulu. „A já jsem musel na ošetření do nemocnice,“ s úsměvem krčí rameny Pokorný.

Fotografie jeho zakrváceného štěstí zdobí chodbu mezi kabinou a hřištěm na Malšovickém stadionu. Má motivovat i dnešní Votroky k tomu, aby prokazovali stejnou oddanost a obětavost.

Třeba už v neděli proti Pardubicím.

Zdroj FC Hradec Králové

Štítky fotbal, Votroci, kopaná, historie, Ladislav Pokorný, Hradec Králové, Pardubice, FC Hradec Králové, František Havránek, FK Pardubice, Zdeněk Zikán

Fotka ze slavného derby motivuje Votroky dodnes  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.