Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před 90 lety byla otevřena Fakultní nemocnice v Hradci Králové

Fakultní nemocnice Hradec Králové, která byla před 90 lety, 4. listopadu 1928, slavnostně otevřena po názvem Všeobecná veřejná okresní nemocnice, je největší nemocnicí Královéhradeckého kraje a patří k největším v ČR. Vzhledem k řadě specializovaných pracovišť zajišťuje zdravotní péči i pro obyvatele jiných regionů.

Stavba nové nemocnice nedaleko soutoku Labe a Orlice začala 21. dubna 1926, areál byl otevřen v listopadu 1928 a dostavěn o deset let později otevřením pavilonu gynekologicko-porodnického oddělení. Nemocnice měla tehdy 752 lůžek. V listopadu 1945 byla otevřena Lékařská fakulta UK v Hradci Králové a nemocnice získala statut fakultního zařízení.

Dnes FNHK zaměstnává na 4 tisíce lidí a je jedním z největších zaměstnavatelů v Královéhradeckém kraji, vysoce hodnocená je třeba urologická klinika. V někdejším Československu byla první transplantace ledviny provedena na podzim 1961 právě v hradecké Fakultní nemocnici. Letos v září otevřela Plicní klinika FNHK první část takzvaného plicního parku, má pomoci pacientům s rehabilitací při léčbě chronických plicních onemocnění, což je první zařízení tohoto typu ve střední Evropě. V současné době má nemocnice 1375 lůžek, v loňském roce zde bylo hospitalizováno přes 40 tisíc pacientů.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, nemocnice, 4. listopadu, Hradec Králové, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Česko, Labe, Orlice, Československo, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 90 lety byla otevřena Fakultní nemocnice v Hradci Králové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.