Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V hradeckém kraji bude poslední říjnový týden ve znamení oslav

Města, obce a různé instituce v Královéhradeckém kraji chystají na poslední říjnový týden desítky akcí věnovaných 100. výročí založení Československé republiky. Nebude chybět vysazování pamětních stromů, odhalování soch prvního československého prezidenta T. G. Masaryka, koncerty či slavnostní ohňostroje, vyplynulo z ankety ČTK mezi zástupci samospráv. V některých městech se konají tematické výstavy, semináře a přednášky k přelomovým událostem v dějinách Československa již několik měsíců.

Ve stotisícovém Hradci Králové připadá nejvíce akcí na 27. a 28. října. Například v sobotu od 14:00 bude v Jiráskových sadech zpřístupněn dřevěný kostelík svatého Mikuláše, jehož rekonstrukce vrcholí. Kostel město v roce 1932 koupilo jako památník padlým v první světové válce. Na sobotní odpoledne město připravuje ke stému výročí republiky symbolické zasazení pamětní lípy. Bude vedle nového památníku Jana Gayera a dalších padlých legionářů, který byl v červnu znovu odhalen na svém původním místě u Gayerových a Vrbenského kasáren. V sobotu večer bude v kongresovém centru Aldis slavnostní koncert hradecké filharmonie, na kterém zazní Má vlast Bedřicha Smetany. „Víkendový program oslav vyvrcholí v neděli 28. října od 18:00 ohňostrojem z Bílé věže,“ uvedl mluvčí magistrátu Petr Vinklář.

Hradecká Galerie moderního umění hostí od 18. října výstavu, která mapuje události související s vyhlášením Československé republiky ve městě a okolí. Potrvá do 2. prosince.

V Trutnově oslavy výročí republiky vyvrcholí v pátek 26. října na Malém náměstí setkáním a vysazením památné lípy. Program bude pokračovat v hlavním sále UFFA křtem knihy historických fotografií. V neděli 28. října bude v kostele Narození Panny Marie mše věnovaná výročí republiky.

V Rychnově nad Kněžnou plánují vzpomínkovou akci také na 26. října, setkání bude u pomníku obětem světových válek v Sadech legií. V Kostelci nad Orlicí bude 28. října před budovou Obchodní akademie TGM v Komenského ulici odhalena socha T. G. Masaryka.

V Náchodě letošní akce k výročí vyvrcholí 28. října odpoledním programem, který uzavře v 19:00 na Masarykově náměstí ohňostroj. Také v Jičíně na poslední říjnový týden připravili několik akcí, například ve středu 24. října vysadí v Husově ulici Lípu svobody a 25. října odhalí na budově Základní školy Husova bronzovou plastiku pilota RAF Františka Truhláře.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky oslavy, 28. říjen, 100 let, republika, Královéhradecký kraj, slavnost, Československo, Tomáš Garrigue Masaryk, ohňostroj, koncert, výstava, Jan Gayer, první světová válka, přednáška, Bedřich Smetana, František Truhlář

V hradeckém kraji bude poslední říjnový týden ve znamení oslav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.