Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na univerzitě proběhla Noc vědců, do kampusu přilákala přes dva tisíce lidí

Univerzita se otevřela veřejnosti. V rámci Noci vědců se lidé všech věkových kategorií mohli těšit na bohatý program. Čekala na ně například komentovaná zkouška orchestru, úniková hra, jazykové workshopy či práce s robotem. Další akci chystá univerzita na listopad.

100 let české vědy, tak znělo hlavní téma letošního ročníku Noci vědců. Akce po celém Česku přilákala desítky tisíc lidí. Do kampusu UHK (Univerzity Hradec Králové) jich dorazilo více jak dva tisíce. Program byl připraven úplně pro všechny věkové skupiny, a to v rámci programu od sociálně-vědních oborů až po exaktní přírodní vědy. 

Na programu byla například komentovaná zkouška univerzitního orchestru, aktivity na principu únikové hry, či jazykové workshopy se zahraničními studenty. Na své si přišli i milovníci robotiky, kteří si mohli vyzkoušet práci s miniaturními roboty Ozobot. Na návštěvníky čekalo na šest desítek podobných aktivit. Program byl obohacen také o občerstvení, hudební doprovod, tématický fotokoutek či prodej dětské literatury.

Cílem Noci vědců je zábavnou a populární formou přibližovat laické veřejnosti vědeckou činnost univerzit, vědeckých pracovišť nebo třeba hvězdáren. I proto se do letošního ročníku zapojilo již třicet institucí včetně UHK. „Na hradecký program letos našlo cestu dokonce několik školních tříd s pedagogickým doprovodem z našeho regionu, nejčastěji ale chodí rodiny s dětmi nebo děti v doprovodu prarodičů,” vysvětluje Jakub Novák, tiskový mluvčí univerzity.

Ti, kteří Noc vědců na hradecké univerzitě nestihli, nemusí zoufat. Akademická obec se již chystá další akci. Od 5. do 11. listopadu proběhne největší vědecký festival v České republice, do kterého se UHK zapojí letos poprvé. Je jím Týden vědy a techniky Akademie věd ČR.

Foto Tomáš Vodička

Štítky UHK, univerzita, Noc vědců, kampus, Univerzita Hradec Králové, Česko, Jakub Novák, Týden vědy a techniky AV ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na univerzitě proběhla Noc vědců, do kampusu přilákala přes dva tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.